Ugrás a fő tartalomhoz
Keszthely logó

Klassz a pARTon

Helyszín: Balaton-part, Zenepavilon Festetics-kastély (Keszthely, Kastély utca 1.)
Időpont: 2022. 07. 28.

2022. augusztus 1. (hétfő) 20.00

HAYDN BARYTON TRIÓ BUDAPEST

Haydn Baryton Trió Budapest előadása a zenetörténet egy rendkívüli epizódjának részleteibe avatja be a közönséget. Esterházy I. (Fényes) Miklós herceg az egyik legnagyobb magyar mecénás volt. Fertődi és kismartoni udvarában közel harminc évig Joseph Haydn volt az első karmester, a herceg kamarapartnere és barátja. Haydn, Mozart és Beethoven példaképe közel 200 művet komponált a barytongambát szenvedélyesen szerető hercegnek. A koncerten a történeti - művészeti hátteret is bemutatják, Mária Terézia, Napóleon és Leopold Mozart idézeteket is beszúrnak a műsorba.

A Haydn Baryton Trió Budapest évtizedek óta az európai és magyar klasszikus értékek közvetítésén fáradozik világszerte, Az együttest Kakuk Balázs alapította 1980-ban azzal a céllal, hogy Joseph Haydn barytongambára írt műveit eredeti hangszeren, korabeli menzúrában megszólaltathassa. Kakuk Balázs a historikus muzsikálás és előadásmód nemzetközi rangú specialistája, gordonka és viola da gamba művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Konzervatórium tanára. A XVII. század második felében keletkezett különleges hanghatású vonós-pengetős hangszer napjainkban is rendkívül népszerű, számos kiváló mai zeneszerzőt is megihletett, teljes irodalma mintegy ötszáz kompozíció. A BARYTONTRIO muzsikusai szólistaként és kamaramuzsikusként is világjáró művészek, számos rádió-, TV- és díjnyertes CD-felvételt készítettek, hazai és nemzetközi mesterkurzusok tanárai, zenei versenyek zsűritagjai.

Az együttes tagjai:

Kakuk Balázs (barytongamba) – művészeti vezető
Sándor József  (viola)
Kaszanyitzky András ( violoncello)

Műsor:

Haydn: A-dúr barytontrio, Hob.XI:25
Burgksteiner: Baryton divertimento, No. 24
Esterházy Pál: Harmonia caelestis – Jesu dulcedo; Ave, maris stella

Neumann: G-dúr baryton divertimento, No. 18
J. Haydn: D-dúr barytontrio, Hob.XI:106
Tomasini: C-dúr barytontrio, Kor. 19

https://www.klasszaparton.hu/hu/programok/haydn-baryton-trio-budapest-2022-08-01-20/

 

2022. augusztus 2. (kedd) 20.00

 

SIMON IZABELLA ÉS A KOROSSY KVARTETT KONCERTJE

 

Különleges Mozart-hangversennyel érkezik a fesztiválra Simon Izabella és a Korossy Quartet, akik kamarazenei formációjukkal a zeneszerző műveinek egyedülálló színeit és gazdagságát mutatják meg.

Simon Izabella rendszeres fellépő vendége a legrangosabb nemzetközi fesztiváloknak, a Schiff András és Heinz Holliger vezette Ittingeni fesztiválnak és a Salzburgi Ünnepi Játékoknak éppúgy, mint a neves amerikai Marlboro Fesztiválnak. Szólistaként a magyar zenekarok mellett olyan világhírű nemzetközi együttesekkel dolgozott együtt, mint a Kremerata Baltica, a Chamber Orchestra of Europe vagy a Camerata Bern. Férjével, Várjon Dénes zongoraművésszel több nemzetközi kamarazene fesztivált szerveztek és vezettek együtt, művészeti vezetői a Zeneakadémia nagy sikerű „kamara.hu” fesztiváljának.

Korossy Quartet célkitűzése: a méltán híres magyar vonósnégyes-hagyomány továbbvitele, illetve a minél szélesebb repertoár megismertetése, bemutatása a hazai és a külföldi közönség számára. 2018-ban kezdték meg a közös munkát Kováts Péter mentorálásával, majd a következő évben megnyerték a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyt. Rangos koncerttermek és fesztiválok visszatérő vendégei, és egyre meghatározóbb szereplői a hazai zenei életnek.

 

A Korossy Quartet tagjai:

Korossy-Khayll Csongor – 1. hegedű

Tóth Kristóf – 2. hegedű

Osztrosits Éva – brácsa

Devich Gergely – cselló

 

 

műsor:

Mozart: C-dúr zongoraverseny, K. 415

Mozart: C-dúr vonósnégyes, K. 157

Mozart: Esz-dúr zongoranégyes, K. 493

 

A Korossy vonósnégyes tagjai:

Korossy-Khayll Csongor – 1. hegedű

Tóth Kristóf – 2. hegedű

Osztrosits Éva – brácsa

Devich Gergely – cselló

https://www.klasszaparton.hu/hu/programok/simon-izabella-es-a-korossy-quartet-koncertje-2022-08-02-20/

 

2022. augusztus 3. (szerda) 20.00

GIUSEPPE NOVA, MARCZI MARIANN

 

„Rendkívüli zenei érzék”, „zeneművészet a maga tökéletességében”, „egyszerűen isteni” – ilyen jelzőkkel méltatják a kritikusok Giuseppe Nova fuvolaművész előadását, aki Marczi Mariann zongoraművésznő kamarapartnereként érkezik az idei Klassz a pARTon! fesztiválra.

Giuseppe Nova 1982-ben debütált szólistaként a RAI Szimfonikus Zenekarral – ez jelentette a kezdetét annak a máig tartó sikeres szólista életútnak, melynek részeként bejárta Európa, az Egyesült Államok és Ázsia legrangosabb koncerttermeit. Munkásságát több kiemelkedő elismeréssel, köztük a Prágában átadott, művészi és kulturális tevékenységért járó Európai Díjjal jutalmazták.

Marczi Mariann számos hazai és európai verseny díjnyertese, Magyarország legnagyobb koncerttermeinek állandó fellépője. Európa csaknem összes országában vendégszerepelt, és játékát őrzik többek között a Magyar Rádió, az Osztrák Rádió, az NDR és a müncheni Bayerischer Rundfunk felvételei. Repertoárja, mely szóló- és kamarazenei darabokat egyaránt magában foglal, a korai barokk művektől a kortárs szerzők műveiig terjed. Több ősbemutató is fűződik a nevéhez. Marczi Mariann életében koncertjei mellett meghatározó részt foglal el a tanítás, a Zeneakadémia egyetemi adjunktusa.

 

Műsor:

A. Mozart: D-dúr rondó, K. 374

A. Mozart: C-dúr Andante, K. 315

Donizetti: C-dúr szonáta – Largo; Allegro

Massenet: Thäis – Meditáció

Verdi–Popp: Rigoletto-fantázia, op. 335

Franz Doppler : Magyar fantázia pasztorál, op. 26

Bizet: Carmen – Entr’acte; Variációk a Habanera témájára

https://www.klasszaparton.hu/hu/programok/giuseppe-nova-marczi-mariann-2022-08-03-20/

 

2022. augusztus 4. (csütörtök) 20.00

ÉRDI TAMÁS SZÓLÓESTJE

 

„A természetes megszólalás könnyedségével bánik a hanggal, ezáltal a lehető legközelebb hozza a zenét a hallgatókhoz.” Így méltatta Csabai Máté egy közelmúltbeli kritikájában Érdi Tamás zongoraművészt, a Klassz a pARTon! művészeti vezetőjét, akinek idei szólóestje nemcsak a 2022-ben ünnepelt kerek Debussy- és Kodály-évfordulókhoz kötődik szorosan, de a számára legfontosabb Liszt-műveket is felsorakoztatja. A zongoraművész a Villa d’Este szökőkútjairól vallotta: „Lisztnek ezt a darabját szeretem a legjobban, már tizenévesen beleszerettem elvarázsolt csillogó futamsorozataiba – káprázatos, ahogy a szökőkutak csobogását zenévé alakítja.” Egy meghatározó saját élményén keresztül a programban szereplő művek közötti kapcsolatra is rávilágított: „Amikor meghívtak egy Liszt-fesztiválra a Tivoli palotába, és a koncert előtt abban a kertben sétálhattam, ahol valamikor a búskomor Mestert is elvarázsolták és felszabadították mély depressziójából ezek a földöntúli hangok, sokáig hallgathattam a víznek ezt a semmi máshoz nem hasonlítható csobogását. Megértettem, hogy a kortárs zeneszerzőket is elkápráztatta a darab újdonsága – nem csoda, hogy Debussy és Kodály is beleszerettek ebbe a csodálatos impresszionista varázsba.” Ezt a lelkesedést mutatja be Debussy és Kodály műveivel Érdi Tamás, aki a Marosszéki táncokkal zárja és teszi teljessé a koncertet.

 

műsor:

Liszt: Erdőzsongás

Liszt: 6. Magyar rapszódia

Liszt: Spozalizio

Liszt: A Villa d’Este szökőkútjai

Debussy: Suite Bergamasque

Kodály: Marosszéki táncok

 

Érdi Tamás további koncertjei a Klassz a pARTon! Fesztiválon

július 17. - Szigliget, MANK Szigligeti Alkotóház

július 24. - Tata, Kossuth tér

július 26. - Balatonföldvár, Bajor Gizi Művelődési Központ

https://www.klasszaparton.hu/hu/programok/erdi-tamas-szoloestje-2022-08-04-20/

 

 

Galéria
Programnaptár
Kiemelt programok
Szállások
Híreink