Emlékezzünk közösen!

Helyszín: Keszthelyen méltóképpen emlékeznek a Trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára.
Időpont: 2020. 05. 29.

A részletekről Nagy Bálint, Keszthely polgármestere tartott sajtótájékoztatót.
Hangsúlyozta: Trianon 100. évfordulóján emlékezünk a veszteségre, mely nemzetünket érte és egyben kifejezzük nemzeti összetartozásunkat a határokon túlra szakadt magyar testvéreinkkel. Az évforduló megünneplésére év eleje óta készülünk, terveinket azonban keresztülhúzta a koronavírus járvány. Ugyanakkor úgy érezzük, hogy ez nem az a megemlékezés, amelyet el lehet halasztani, tehát a terveinktől eltérően, rendhagyó módon, de a város teljes lakosságát szeretnénk bevonni az emlékezésbe úgy, hogy közben betartjuk a hatósági egészségügyi ajánlásokat.
A részletekről szólva elmondta:
„Június 4-én reggelre gyászba öltözik a Fő tér, mely látványos hangulatot teremt a város központjában.
Erre a napra elkészül a Goldmark Károly Művelődési Központ közreműködésével egy 15 méter széles Nagymagyarország határvonalait jelző installáció a Fő térre, melyet az emlékezés mécseseivel szeretnénk megtölteni a nap folyamán.
Kérjük Keszthely város polgárait, egyházait, civil szervezeteit, mindenkit, aki szeretne megemlékezni a 100 évvel ezelőtti nemzetcsonkításról, hogy 2020. június 4-én (csütörtökön) 9-19 óra között jöjjön el a Fő térre és helyezzen el egy mécsest a történelmi Magyarország térképén. Mécsest nem kell hozni, mert a Goldmark Károly Művelődési Központ munkatársai egész nap az installáció közelében lesznek, és egyforma mécseseket osztanak a megemlékezőknek. A helyszíni koordinációt a szervezők végzik. Kérjük, hogy valamennyien tartsák majd be a másfél méteres szociális távolságot.
A Keszthelyi Televízió és a Polgármesteri Kabinet közreműködésével „Keszthelyi üzenet” címmel készül egy kisfilm a város megemlékezéséről, mely másnap, 19:15 órakor kerül a Keszthelyi Televízió műsorára. Különlegessége, hogy nem csak a mécsesekből álló Nagymagyarország installáció egész napos épülését követi nyomon, hanem a város valamennyi alapfokú és középfokú oktatási intézményének egy-egy diákja Wass Albert: Üzenet haza című versének egy részletét szavalja, mely a filmben áll majd össze egésszé.
16:30 órakor a Trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján, csatlakozva az országos kezdeményezéshez, Keszthely város valamennyi templomában megszólalnak a harangok, 100 másodpercig.
Kérjük a keszthelyieket, hogy a rendelkezésre álló 10 órában jöjjenek el minél többen, helyezzék el az emlékezés mécseseit, ugyanakkor arra is kérjük őket, hogy lehetőleg minél rövidebb ideig tartózkodjanak a Fő téren, hogy ne alakuljon ki nagyobb csoportosulás.”

Programnaptár
Kiemelt programok
Szállások
Híreink