Ugrás a fő tartalomhoz
Keszthely logó

A pokol bugyrai… „Málenkij robot" és Gulág

Helyszín: Balaton Színház, emeleti folyosó (Fő tér 3.
Időpont: 2021. 11. 25.

      

 A második világháború alatti, 172 ezer km2-es és közel 15 milliós Magyarországról mintegy 300 ezer főnek a nyugati és mintegy 1 millió főnek a szovjet (hadi)fogság sanyarú sorsa jutott osztályrészül. 

A molinók egyes emberek életútján keresztül elbeszélve mutatják be, hogy a XX. század totalitárius diktatúrái, és a II. világháború miként írták át, tették tönkre emberek életét testileg, lelkileg –szakítottak el gyerekeket szüleiktől, szerelmespárokat egymástól, és tették tönkre emberek terveit családról, hivatásról.

A kiállítás által bemutatott áldozatok túlélték a Szovjetunióba történt elhurcolást, azonban mindannyian begyógyíthatatlan tesi és lelki sebeket szenvedtek, és sajnos sokan a hazatérés ellenére azt követően a fogvatartás kegyetlen körülményei miatt már nem élhettek sokáig.

         

A kiállítás által bemutatott portrékat a kiállítás kitalálói: Dr. Bognár Zalán a kiállítás szakmai vezetője és dr. Gulácsy Imola a kiállítás szervezője akként állították össze, hogy szerepelnek az ártatlanul elhurcoltak között a trianoni határon túli területekről Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról magyarságuk miatt elhurcoltak, továbbá két gyermekként elhurcolt személy – egyikük 14 éves lány, a másikuk 16 éves leventeként hazatért, hadifogságot megjárt középiskolás fiú, akit a szovjet katonák lelőttek, és mozgássérültként is elhurcolták. Továbbá németesen hangzó nevük miatt elhurcolt magyarok, Budapest ostromát követően létszám kiegészítés okán elhurcoltak, és nem utolsó sorban egy olyan mártírt is bemutatunk, aki egy azon több ezer honfitársunk közül, akit a náci haláltáborból hazatérve a szovjetek - szintén ártatlanul – a Gupvi és a Gulág kényszermunkatáboraiba hurcoltak.

Térképek segítségével bemutatásra kerül az is, hogy a szovjet kommunista hatalom Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt áldozatainak milyen távolságokat kellett megtenniük akaratukon kívül. A kiállítás célja, hogy a portrékon feltüntetett fényképek, térképek, dokumentumok segítségével azon generációk számára is közelebb tudjuk hozni a 75 éve történt tragédiákat, akik korábban még ha érdeklődtek is a történelmi múltunk iránt, nem jutott el hozzájuk eddig a mai kornak megfelelő formában ez az ismeretanyag.

      

 A kiállítás fogoly portréi a Szabadságvédő Alapítvány megbízásából készültek, Magyarország Kormánya támogatásából.

 

A kiállítás megtekinthető a jegypénztár nyitvatartási ideje alatt:  hétfő-csütörtök: 12.00-17.00  péntek: 10.00-14.00

 

 A kiállítás fogoly portréi a Szabadságvédő Alapítvány megbízásából készültek, Magyarország Kormánya támogatásából.

 

 

Programnaptár
Kiemelt programok
Szállások
Híreink