Ugrás a fő tartalomhoz
Keszthely logó

Balatoni Múzeum

Nyitvatartás:

Főszezonban:           hétfőtől vasárnapig       9:00-17:00 óráig

Szezonon kívül:        keddtől szombatig        9:00-17:00 óráig

Az aktuális nyitvatartással kapcsolatban a +36 83 312 351 telefonszámon kérhetnek tájékoztatást.

 

A Balaton legrégebben alapított és máig egyetlen "hivatalos" múzeuma a "Magyar Tenger" természeti és kulturális értékeit tárja elénk. 

Az "Év Múzeuma" címmel is kitüntetett intézmény játszósarkokkal, interaktív játékokkal, speciális múzeumpedagógia programokkal várja a fiatalabbakat, folyamatosan megújuló időszaki kiállításokkal és kultúrcsemegékkel az idősebbeket. 

A múzeum kiállításairól, programjairól, a Festetics szabadulószobáról és belépőjegyekről a www.balatonimuzeum.hu oldalon kaphatnak bővebb felvilágosítást a Balaton szerelmesei. 

 

A XIX. század utolsó évtizedében, a millennium előkészületeinek jegyében vetődött fel egy balatonvidéki múzeum létrehozásának gondolata. 1897 júniusában alakult meg a Balatoni Múzeum-Egyesület, mely ténylegesen 1898. augusztustól, az alakuló közgyűléstől és az első letét felajánlásától számította fennállását. 1925-28 között épült fel az egykori hercegi telken a neobarokk épület, Györgyi Dénes tervei szerint. A belső munkálatok ugyan még az 1930-as évek végéig elhúzódtak, ennek ellenére 1935-ben a gyűjteményeket már beköltöztették a múzeum falai közé. Elsőként a természettudományi kiállítás nyílt meg, később a régészeti anyagot mutatták be.

1980-1986 között az épület műszaki korszerűsítése és felújítása zajlott le, 1986-tól 2008-ig pedig komplex kiállítás mutatta be a Balaton és környékének életét. A 2009 második felében nyíló új állandó kiállítás korszerűsített installációval, újszerű szemléletmóddal tárja a látogatók elé a Balaton jelenkori és régi világát A számos, különböző profilú időszaki kiállítás sok látogatót vonz, a szakgyűjtemények gyarapodása pedig többségében folyamatosnak mondható; jelenleg az összállomány eléri a 380 000 darabot.

A múzeum "A Balaton és az ember" című állandó kiállítása 2008. szeptemberében lebontásra került; helyette Aranyhíd néven látható az új új állandó kiállítás. A Balaton kialakulásáról, állat- és növényvilágáról, a halászat és a hajózás történetéről, a balatoni fürdőéletről és a környék várairól, ásatásairól is tájékozódhat a látogató. Az egykori fürdőruhadivatot, egy lángosos bódé és egy tipikus hétvégi ház kialakításával a balatoni fürdőkultúra, a sport, a vendéglátás és a hajózás huszadik századi történetét is bemutatja a keszthelyi Balatoni Múzeum Aranyhíd - Fejezetek a Balaton történetéből című állandó kiállításának összesen tizenegy, interaktív elemekkel is felszerelt új terme.

A Balatont, mint magyar közkincset állandó tárlatunk komplex természeti és kultúrtörténeti szempontból mutatja be. E kiállítás sokszínű, élményalapú, könnyen befogadható – s látogatóbarát jellegének köszönhetően megkapta „AZ ÉV MÚZEUMA 2011” díjat. Intézményünk az elmúlt években is folyamatosan fejlődött, megújult – ennek elismeréseképpen a Balatoni Múzeum újabb címmel gazdagodott: 2014-ben elnyerte a Podmaniczky-díjat. Az országban egyedülálló „Magyar Tenger” múzeuma azonban nemcsak belbecs szempontjából unikum, hiszen kincseihez-értékeihez méltóan egy neobarokk kultúrpalota égisze alatt működik.

Festetics szabadulószoba a Balatoni Múzeumban

A II. világháború végnapjaiban járunk. A Festetics-kastély utolsó úrnője, az özvegy Haugwitz Mária grófnő a gyermek Festetics (IV) Györggyel - a hercegi cím örökösével - már hónapokkal ezelőtt elhagyta az országot. A front elvonulása után kifosztják a kastélyt, ám csodával határos módon a kincsek egy része megmenekül. Csapatod küldetése, hogy megtaláljátok a lefalazott könyvtárszobába vezető titkos átjárót, és megmentsétek a pusztulástól a "Festeticsek örökségét". Siessetek, mert a fosztogatók bármikor visszatérhetnek!

A szabadulószoba játékhoz előzetes időpontfoglalás szükséges! A jegyárakkal, a játékkal és a foglalással kapcsolatban bővebb tájékoztatás olvasható itt: https://balatonimuzeum.hu/programok/festetics-szabaduloszoba/

Család- és gyermekbarát múzeum vagyunk.
Míg a szülők a kiállításokat tekintik meg, addig a gyerekek sem unatkozhatnak nálunk. „Játékos Múzeum” programunk kínálatából: játszótér a múzeumudvaron, délelőttönként Múzeumi Nyári Óvoda (Játszóház), valamint az egész Kultúrpalota területén kialakított játszósarkok; érintőképernyős, interaktív játékok és múzeumpedagógiai foglalkozások is várják a kicsiket! 

Jegyárak

6 éves kor alatt: ingyenes
Diákoknak 6-26 év között (diákigazolvánnyal): 700 Ft
Felnőtteknek: 1400 Ft
Korai nyugellátásban részesülőknek: 700 Ft
Nyugdíjasoknak 62-70 év között: 700 Ft
Nyugdíjasoknak 70 év felett: ingyenes
Családoknak (legalább 2 gyermek, maximum 2 felnőtt kísérővel): 700 Ft/fő

Felnőtt csoportoknak 10 főtől: 1200 Ft/fő

Keszthelyi középiskolás csoportok számára: 350 Ft/fő

További jegyárak és kedvezmények a Balatoni Múzeum honlapján érhetőek el.

További információ:
Balatoni Múzeum
8360 Keszthely, Múzeum u. 2.
Telefon: +36(83)312-351
Fax: +36(83)312-351
E-mail: info@balatonimuzeum.hu
Honlap: www.balatonimuzeum.hu

 

Galéria

Programnaptár

Kiemelt programok
Szállások
Híreink