Ugrás a fő tartalomhoz
Keszthely logó

Zsinagóga

Keszthely, Kossuth L.u. 20.

A Pethő- vagy Goldmark-ház udvarának végében áll a belső felújításra váró zsinagóga. A Pethő sarki zsidóház helyén épült 1780. körül Hofstadter Kristóf terve alapján a zsinagóga, amit 1852-ben átalakítottak, majd 1894-ben eklektikus homlokzattal bővítettek.  A homlokzat előtt komor feketemárvány obeliszk emelkedik.

Korábban az épület és a terület a Pethő családé volt, akik 1427-től királyi adományként lettek Keszthely földesurai. 1739-ben birtokaikkal együtt e házat is megvásárolta Festetics Kristóf.
Egy 1769-ben készült térképen még téglalap alaprajzú a főutcai "zsidóház" - udvarán az imaházzal - ennek helyén épült 1780 körül Hofstadter Kristóf terve alapján a zsinagóga, a rabbi lakással együtt. A zsinagógát 1852-ben átalakították, majd 1894-ben eklektikus homlokzattal bővítették. A zsinagóga eredetileg nem a Pethő házon keresztül, hanem a Fejér György utca felől volt megközelíthető egy keskeny közön, ahol a zsidó iskola is állt. (Ma Fejér György utca 5. sz.) Belső terét három oldalról veszi körül az öntöttvas oszlopokkal alátámasztott női karzat. Építésének első időszakát, a klasszicizmus építészeti formáit a zsinagóga oldalhomlokzati és keleti fala őrzi. A mély teleknek a Fő utcával párhuzamos végében 1936-ban építették fel a hitközség bérházát (szeretetházát). Ma idős, egyedülálló, hitközségi tagok lakják. Bonz József: Keszthely város monográfiája című könyve szerint a Festetics birtokon 1700 körül telepedtek le az első zsidók. A zsinagóga ma a Kossuth Lajos utca 22. sz. felől, a már említett középkori eredetű, de a barokkban teljesen átépített Pethő ház közelíthető meg. Az 1800-as évek elején ebben, az eredetileg az uradalomhoz tartozó épületben élt a Festeticsek szolgálatában álló Goldmark család. Itt született 1830.május 18-án Goldmark Károly zeneszerző.  A zsinagóga mellett áll a téli imaterem és az iroda a rabbi lakás alatt. Ma a homlokzat előtt komor, fekete márvány obeliszk emelkedik, mely tudtul adja, hogy 1944-ben itt volt gettó, melynek lakóit Zalaegerszegre, majd Auschwitzba hurcolták. A hírhedt haláltáborban 829 keszthelyi lakost végeztek ki a fasiszták. Emléküket 102, a templom falain körben fekete és fehér márványtábla őrzi. A kevés túlélő ezeken örökítette meg legyilkolt szeretteinek nevét.  A németek istállónak rendezték be a templomot. Híres orgonáját, melyet 1898-ban ifj. Ország Sándor hírneves orgonakészítő épített, amelyen Goldmark Rubin kántor zenéje is felcsendült, szétverték.
Kisebb felújítások történtek a 30-as években, 1945-ben és 1967-ben. 1993-tól  kezdetét vette a felújítás és 1995. július 7-én Göncz Árpád köztársasági elnök jelenlétében Raj Tamás főrabbi felavatta ismét zsinagógánkat. 1997-ben elkészült a díszítőfestés és a külső felújítások.

Galéria

Programnaptár

Kiemelt programok
Szállások
Híreink