Ugrás a fő tartalomhoz
Keszthely logó

Városháza

Keszthely, Fő tér 1.

Az egykori Városháza a Kossuth u. 28. szám alatt volt található, ahol jelenleg a Goldmark Károly Művelődési Központ található.

A városháza jelenlegi épületét 1769-ben építették megyei szálláshelynek, tervezője Hofstädter Kristóf. Később átépítették, akkor nyerte el mai copf stílusú homlokzatát. Az épületen emléktábla hirdeti, hogy ebben az épületben működött 1865-1897. között az egykori Georgikon utódjaként megnyílt Mezőgazdasági Tanintézet.  Felújítása 1990-ben készült el. A renoválás során az építészek felfedezték, hogy sokszoros vakolat alatt freskók találhatók. Ettől kezdve új irányt vett a felújítás. Gondos munka révén feltárták a dísztermet, melynek létezéséről addig senki nem tudott. A freskókat Haraszti László festette újra. Az egykori város vezetése elhatározta, hogy a városért sokat tett polgárokról arcképsorozatot készíttet. A sorozat egyetlen megmaradt darabja a Reischl Vencel (ismeretlen festő) képe.

Energetikai felújítás révén kicserélésre került az összes külső nyílászáró, homlokzati felületek megújultak 2015-ben. A tetőszerkezet korhadt elemei és a teljes lécezés cseréje párazáró fóliával és új cseréppel való ellátására 2017-ben került sor.

A Reischl család Morvaországból települt át Magyarországra, igazi magyarokká váltak, serfőző mesterek voltak, és generációkon keresztül városbírói feladatokat láttak el. Reischl Vencel majd 33 évig (1861-1893) volt városbírója Keszthelynek. Unokája Reischl Imre 1911-1936 között volt Keszthely első embere.

 

 

 

Galéria

Programnaptár

Kiemelt programok
Szállások
Híreink