Ugrás a fő tartalomhoz
Keszthely logó

I. TESTVÉRVÁROSI KAPCSOLATOK

A németországi Boppard és Keszthely város közötti kapcsolatfelvételre, a civil kapcsolat révén, német fél kezdeményezésére, az 1980-as évek elején került sor. A rendszerváltás óta a Boppard-Keszthely Baráti Kör ápolja az együttműködést, melynek elnöke Kálóczi Ferenc. Az együttműködés a közösségi élet számos területére kiterjed, oktatás, sport, kultúra, turisztika. Boppard és Keszthely város testvérvárosi kapcsolatának hivatalos deklarálására 1997. május 29-én, Keszthely város 750 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen került sor. 1997. október 3-án az új boppardi polgármester, Dr. Walter Bersch beiktatási ünnepsége során, a két város testvérvárosi kapcsolatát Boppardban is megerősítették. A testvérvárosi kapcsolatot azzal a szándékkal kötötte meg a két város, hogy elősegítsék polgáraik kulturális, idegenforgalmi, sport, szociális és gazdasági együttműködését.

Civil kezdeményezésre, 1991. október 17-én megtartott ülésén mondta ki Keszthely Város Képviselő-testülete abbéli szándékát, hogy barátsági szerződést köt Ambt és Stad Delden városával. 1992. május 27-én került sor a szerződéskötésre. Megalakult a Keszthely-Delden Alapítvány, melynek elnöke Kuti Géza, titkára Regényiné Király Éva. Az alapítvány célja, hogy ápolja Keszthely és Delden városok kapcsolatát és az ezzel összefüggésben felmerülő teendőket, elvégezze. Olyan közérdekű célokat támogatnak, amelyek elsősorban kulturális, szociális és emberközpontú kapcsolatok építését és fenntartását szorgalmazzák. Keszthely és Ambt Delden, valamint Stad Delden között a testvérvárosi kapcsolat felvételére 1993. április 17-én került sor. Az együttműködés és a kapcsolat legfontosabb területei: önkormányzat, gazdaság, oktatás, kultúra, művészet, környezetvédelem, turizmus, média. 2001-ben, közigazgatási átszervezésből adódóan Hof van Twente önkormányzatába integrálódott Ambt Delden és Stad Delden. Hof van Twente önkormányzata (Bentelo, Delden, Diepenheim, Goor, Hengevelde és Markelo) a testvérvárosi kapcsolat folytatásáról és megerősítéséről döntött. Az új szerződés megkötésére, a 10 éves együttműködési évforduló méltó megünneplésére 2000. június 2-án Keszthely a Város Napján került sor.

2005. november 11-én Török Konzulátus nyílt Keszthelyen. Az eseményt megelőzte egy török delegáció és a Magyarországra delegált török nagykövet látogatása önkormányzatunknál. Előzetesen több magyar várost is meglátogattak, végül Keszthely városa mellett döntöttek egy új konzulátus megnyitását illetően. Kereskedelmi kapcsolatainak köszönhetően a tiszteletbeli török konzul Farkas Ernő lett. A tiszteletbeli török konzul lehetőséget keresett partnervárosi kapcsolat létrehozására, melynek eredményeként Alanya polgármestere, meghívta Keszthely Város Önkormányzata delegációját a 2006. május 27-28-ára szervezett Turisztikai és Kulturális Fesztiválra.
Keszthely Város Önkormányzata részéről delegáció utazott a török településre és a két város polgármestere Együttműködési Szándéknyilatkozatot írt alá. A két település polgármestere és a delegáció tagjai egyetértettek egy testvérvárosi szerződés aláírásában is.
Alanya települést képviselő delegáció a Szent István Napi Ünnepségekre érkezett Keszthelyre és 2006. augusztus 19-én a Balaton Színházban, sor került a testvérvárosi szerződés aláírására is.

A székely főváros, a Hargita megyei Székelyudvarhely megyei jogú város és a Balaton fővárosa 2010. október 1-jén kötött testvérvárosi szerződést, melyet megállapodást Bunta Levente és Ruzsics Ferenc polgármesterek írták alá. A két település közötti kölcsönösen jó viszonynak köszönhetően a két polgármester között májusi személyes találkozójukon fogalmazódott meg a testvérvárosi együttműködés lehetősége, melyet a keszthelyi képviselőtestület szeptember 24-ei ülésén hagyott jóvá.
Az erdélyi várossal akkor már több mint 4 évre visszatekintő élő kulturális kapcsolatot ápolt Keszthely. Számos székelyudvarhelyi képzőművész – fotó, festészeti, tűzzománc – kiállítási anyagának adott otthont a Balaton Kongresszusi Központ és Színház. 2007-től minden évben tűzzománc tábort szervezett a Goldmark Károly Művelődési Központ, a Székelyudvarhelyi Művelődési Központ együttműködésével. 2007 májusában Erdély egyik legkiemelkedőbb hagyományőrző rendezvényére, a Szelyke Fesztiválra utazott a Tátorján és a Gyenes Néptáncegyüttes a Golmark Károly Művelődési Központ delegációjának kíséretében. 2009 májusában a Nagyváthy Néptáncegyüttes öregbítette a fesztiválon Keszthely hírnevét. 2009-ben kiállítás nyílt Székelyudvarhelyen fiatal keszthelyi művészek munkájából, Burucs Szabolcs képzőművész és Benke Zoltán fotográfus alkotásaiból. 2010. január 24-én székelyudvarhelyi fotósok kiállítása nyílt a Balaton Kongresszusi Központ és Színházban, 2010. augusztus 20-án a „Láthatatlan férfi” c. kiállítás érkezett a Balatoni Borok Házába.
A nagy érdeklődésnek és a kibontakozó kulturális kapcsolatoknak köszönhetően 2009. szeptember 25-én a Goldmark Károly Művelődési Központ képviseletében Csengei Ágota igazgató, valamint a Székelyudvarhelyi Művelődési Központ nevében Elekes Gyula igazgató intézményi együttműködési megállapodást írt alá.
2011. szeptember 9-én a székelyudvarhelyi Barabás Emese és Bálint Attila tett állampolgári esküt a városházán; Keszthelyen ez volt az első alkalom, hogy egyszerűsített honosítási eljárás keretében vette fel valaki a magyar állampolgárságot.

Stary S±cz és Keszthely 2001-ben baráti, majd 2011-ben testvérvárosi szerződést kötött. Stary S±cz, magyarul Ószandec a Kis-lengyelországi vajdaságban található. Ez a város Árpád-házi Szent Kinga, IV. Béla magyar király lányának városa, itt avatta őt szentté II. János Pál pápa.
Stary S±cz és Keszthely között 2001-ben született együttműködési megállapodás azzal a céllal, hogy gazdagítsák a két város közötti gazdasági, társadalmi, kulturális és sportéletet. Az évek során számos művészeti csoport és sportoló vendégeskedett mindkét fél részéről a különböző rendezvényeken. A kapcsolat fő pillérei keszthelyi részről a Keszthelyi Nemzeti Kör, a Rákóczi Szövetség, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Nagycsaládosok Keszthelyi Egyesülete. 2009-ben a Keszthelyi Nemzeti Kör vendégül látta Stary S±cz civil szervezeteinek képviselőit. 2011-ben került sor Keszthelyen a lengyel menekültek emléktáblájának avatására, valamint a mólónál az EU elnökség jelképes átadására lengyel és magyar résztvevők jelenlétében. Még ugyanebben az évben a keszthelyiek is látogatást tettek Lengyelországban. A kapcsolat ápolásában Dr. Cséby Géza és Pawel Denisiewicz plébános állandó nyelvi segítséget nyújt.

Programnaptár
Hírek, hirdetmények