Virágzik már a Festeticsek mandulása

2019. március 27. (szerda)

Az elmúlt évekhez képest korábban kezdtek el virágozni a mandulafák. A pompás látványt nyújtó növények szép számmal megtalálhatóak Keszthely és Balatongyörök között is. Korabeli források szerint a fák már a 19. században megjelentek a környéken, többek között II. Festetics Taszilónak is köszönhető a betelepítésük.
Hatalmas mandulafák között járhatnak a közlekedésben résztvevők Balatongyörök előtt. A növényre jellemző, hogy virága, fajtától függően a fehértől a sötét rózsaszínig pompázhat. A fák kedvező életkörülmények között 3, de akár 8 méteresre is megnőhetnek. Hazánkban a legjobb termőhelyek Baranyában, Vértesalján és a Balaton-felvidéken találhatóak, hiszen a mandula a kissé emelkedett, déli domboldalt kedveli.

Virágzáskor könnyen összetéveszthető közeli rokonaival, a kajszi- és az őszibarackkal, mivel hasonló a szirmuk és a levelük is. Különbség viszont, hogy míg a mandulánál rögtön a virág megjelenésével egy időben kibújnak a levelek, addig a baracknál ez később várható.

A korai feljegyzések szerint a mandulafák már a török időkben megjelentek Magyarországon – mondta el Szabóné Lázár Ibolya, a Georgikon Majormúzeum kiállítóhely vezetője.

„Szórványgyümölcsösökbe, szőlőkbe előfordult. Tulajdonképpen egy 1815-ös kimutatás a Georgikonban is mutatja, hogy itt volt az uradalomban mandula, de mint Pethe Ferenc, a Georgikon tanára könyvében írta, mandula kevés van, bár jól érezné itt magát, jó a kvártély a mandulának.”

A vezető hozzátette, Festetics Tasziló egyik célja lehetett, hogy feleségének, Lady Hamiltonnak kora tavasszal örömet okozzon a virágok által.

„A mandulafákat természetesen nem csak szépségük miatt ültették. A filoxéravész idején telepítették őket Magyarországra a szőlők helyére. Így gazdasági jelentőségük is igen nagy volt.”

A növények meglétéhez köthető Vonyarcvashegyen az évek óta megrendezett Hercegi Mandulás Napok. Ekkor a csonthéjas gyümölcshöz köthető programokkal és szalaggal feldíszített mandulafákkal várják a kilátogatókat. A rendezvényt idén április 5-én tartják.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5876-viragzik-mar-a-festeticsek-mandulasa?fbclid=IwAR0CbmVZJdBqEw1IDzL-d8vFnIdtvc6nThJSUBFM15evX9DxVQ41lLSV6cA