Verspályázattal és közösségi versmondással ünnepelték a költészet napját

2022. április 13. (szerda)

Verspályázattal, közösségi versmondással és verses-zenés esttel ünnepelték a költészet napját Keszthelyen. A Balaton Színházban és a Fejér György Városi Könyvtárban is nagy érdeklődés kísérte a programokat. A klasszikusok mellett kortárs és helyi költők versei is elhangzottak az ünnepségeken.

Szép Ernő Várjon című versét adta elő Vincze Virág a Balaton Színház költészet napi rendezvényén.

„Igazából nagyon szívhez szól és szeretek előadni és ebben kell játszani picit a hangnemmel és magamhoz illő, inkább úgy mondanám” – nyilatkozta a Közgáz tanulója.

A költészet napjának ünneplését közösségi élménnyé tennék a szervezők. Arra kérték az irodalomkedvelőket, hogy hozzák el kedvenc versüket. A Zöldmező utcai iskolától kezdve a Ranolderen át számos intézmény diákja jelentkezett, de felnőttek is szavaltak.

„Nincs arra szükség, hogy valaki most átélje úgy, hogy hasadjon az égbolt. Örüljön annak, hogy verset mond, örüljön annak, hogy a kedvenc versét,a mit elhozott, megosztja a többiekkel és ünnepeljük így együtt a költészet napját” – mondta Csányi Zoltán házigazda.

Sokan mondtak József Attila verset, hiszen az ő születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját, már 1964 óta. Rajta kívül Petőfi Sándor, Romhányi József és Lackfi János strófái is elhangzottak.

A helikoni életérzés verspályázat győztes költeménye. A városi könyvtár a díjazott alkotásokkal ünnepelte a költészet napját. Az első díjas Csider Sándor a helikoni múzsákról írt.

„Aki verset ír, olvasson is sokat, töltődjön vele, ezt a magasztos érzést táplálja és rendszeresen írjon. Nem lehet helikoni életérzéssel telítődve elszakadni a valóságtól, hanem minden egyes nap dolgozni és az ember ír kevésbé jó verseket, de megszülethetnek a jobbak is talán” – mondta televíziónknak a díjnyertes költő.

A könyvtár a Helikon, a helikoni életérzés tematikájában hirdette meg a verspályázatot. Számos költemény érkezett, de csak 11 felelt meg a kiírásnak. Szálinger Balázs József Attila-díjas költő zsűrizte a pályaműveket. A közönség és a könyvtár dolgozói is szavaztak.

Saját műveit mutatta be Bardócz L. Csaba, Nagy Antal Róbert és Szabó-Siklódi Lia. A trió most debütált. A társművészetekkel, jelen esetben a zenével népszerűsítették az irodalmat.

Nagy Antal Róbert: „Költészet azért milyen szerepet játszik az életünkben. Szerintem akár lelki problémák feldolgozása terén vagy bármilyen élethelyzetben megkönnyítheti, ugyanúgy, ahogy a zene és minden művészet, nyilván fejleszti a személyiséget.”

A helikoni verspályázat művei megtalálhatóak a Fejér György Városi Könyvtár honlapján.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9044-verspalyazattal-es-kozossegi-versmondassal-unnepeltek-a-kolteszet-napjat