Vége a „gondtalan” gazdászéletnek

2019. május 22. (szerda)

A Pannon Egyetem Georgikon Karának egyedülálló ünnepsége a Sárgulás. Az esemény az 1800-as évek óta hagyománya az intézménynek, mely jelzi a gondtalan gazdászélet végét, azaz amelyen búcsút mondanak egyetemi éveiknek a hallgatók. A hagyományos eseményt minden évben megrendezik Keszthelyen a Festetics-kastély udvarán, ahol közös produkciókkal mondanak búcsút a hallgatók.
A hagyományoknak megfelelően énekszóval vonultak be a Georgikon végzős hallgatói a Festetics-kastély parkjába. Mint az egyetemisták elmondták, ez a nap emlékezteti őket az elmúlt évekre, azok szépségeire és nehézségeire egyaránt.

„Megvoltak a magaslatai, mélypontjai. Hát mélypontok alatt a ZH-ra készülést, vizsgára készülést, magaslat az, amikor sikerült vagy éppen, vagy nagyon jól . De nagyon jól éreztük magunkat, felfedeztük a várost, annak zegét-zúgát.” – mondta el Kovács Olivér.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Vonderviszt Ferenc rektorhelyettes. Beszédében a hagyományok tiszteletét hangsúlyozta.

„Az önök diplomáját is ezek a hagyományok, egy 220 éves visszatekintő közösséghez való tartozás teszik igazán patinássá. Joggal lehetnek büszkék arra, hogy a georgikonos gazdászok közösségének tagjaivá válnak.”

A rektorhelyettest követően a Georgikon dékánja, Polgár J. Péter osztotta meg búcsúztató gondolatait a hallgatókkal. Emlékeztette a diákokat arra, hogy a hagyományoknak megfelelő öltözetük adja meg a harmóniát ahhoz, hogy méltó módon köszönhessenek el az egyetemi évektől.

„A Georgikon hallgatója gazdászérzeletű, a mindenkori elkötelezettség hordozója. Néha nótás kedvű, véleményt nyilvánít és véleményt formál, már tanulmányai közben is létrehoz dolgokat, befolyásol és gyorsabban reagál a világ változásaira, mint az idősebb felnőttek.”

A sárgulók nevében Kecskés Norbert végzős hallgató búcsúzott, míg az alsóbb évfolyamosok képviselőjeként Sándor Bence mondta el útravaló üzenetét végzős társainak. Az önkormányzat nevében Vozár Péterné osztotta meg ünnepi gondolatait. Beszédében a családtagok és az oktatók segítségnyújtását emelte ki.

„Köszönjük meg együtt a sok-sok munkát, áldozatvállalást és szeretetet, amellyel idáig elvezették önöket. Legyenek mindig büszkék arra, hogy Európa egyik legpatinásabb intézményében tanulhattak, s itt tölthették fiatalságuk egyik legszebb korszakát.”

A beszédeket követően felkötötték a sárguló hallgatók szalagját, majd felhangzott a Gazdász–himnusz. Az ünnepséget a hagyományoknak megfelelően a Palotással zárták.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6049-vege-a-gondtalan-gazdaszeletnek?fbclid=IwAR2Wot9jjSgc_-yVA6IatY8LDm9yYOAG828WW-vETCnz0sryzDgvX5PRmJ8