Történelemről árulkodó falak

2019. április 10. (szerda)

Még 2018. év februárjában jelentették be, hogy a 900 éves premontrei kanonok rend jubileumára a kormányzat 9,7 milliárdos támogatást nyújt. Az intézmények és az oktatás modernizálására. A keszthelyi Premontrei Szakgimnázium ,Szakközépiskola és Kollégium 500 milliót fordíthat az összegből a régi épület felújítására. A tervek elkészültek a beruházáshoz szükséges feltárások folynak jelenleg az iskola alagsorában.
Nemes András a műemléki épületkutatás szakembere.Munkálatok közben mutatta meg a keszthelyi Premontrei iskola falán, hogy a feltárások során a helyenkénti 25 réteget is meghaladó festék vastagság alatt festményeket is találtak. A város legrégebbi kolostora most kezdi felfedni azt a történetet ami a 14. szd. végén kezdődött az alapítással.

„Találunk benne olyan részleteket amelyek még az eredeti kolostornak a nyílásrendszeréhez,ablakaihoz tartoznak,vannak benne olyan részek amelyek esetleg a végvári időszakra tehetők, s már egészen pontosan tudjuk lokalizálni azokat a részeket amelyeket a ferencesek az 1723-as visszatelepülésük idején építenek ill. az azt követő tűzvész után. Illetve már ismerünk olyan épület részeket is amelyeket Festetics György épített a 18.szd. végén vagy 1800 körül.”- mondta a művészettörténész.

A feltárás során érdekes, kolostorok festésében eddig nem ismert ábrázolásokra,festményekre is leltek. A világi ábrázolású életképek ,jelenetek mellett úgynevezett faliszőnyeg minta is előkerült . Festésük az 1800-as évek elejére tehetők. A feltárás során 14.századi fali gyertyatartót is találtak. Az alagsor egészén már jól látszik,hogy hetek óta folyik a a nagy beruházás előtt munka. A közel 500 nm hasznosítására is meg vannak már a tervek.

Az intézmény igazgatója,Balogh Csaba a hasznosításról adott tájékoztatást.

„Itt az iskolának közösségi helyiségeket szeretnénk kialakítani. Olyan szabadidős tevékenységekre, sportolásra lehetőséget adó termeket, vagy asztaliteniszre alkalmas ping-pong szobát szeretnénk kialakítani és egy konditermet.”

A feltárások két héten belül befejeződnek. Hamarosan elkezdődhet az L-alakú épület külső és belső megújítása,korszerűsítése.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5921-tortenelemrol-arulkodo-falak?fbclid=IwAR3vvdKEFo7LNVoLzXK8xMdI6Ai1MTEnABaljaeeMhJMCgGRj7otm6LDeBE