Ugrás a fő tartalomhoz
Keszthely logó

Tavasz helyett ősszel tartották az elsőáldozást

Időpont: 2020. 09. 23.

A járványintézkedések miatt a tavaszi elmaradt elsőáldozások és bérmálások az őszi időszakban kerülnek megtartásra. Keszthelyen szeptember 20-án, vasárnap a Fő téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban 21 negyedik osztályos tanuló vett részt az elsőáldozáson.

Vasárnap délelőtt  a Fő téri Magyarok Nagyasszonya  Plébániatemplom előtti téren gyülekeztek a Ranolder János Katolikus Általános Iskola  kis diákjai. Egységes fehér ruhában. Szüleikkel és Tál Zoltán plébánossal együtt készültek az elsőáldozásra.

"Amikor elsőáldozó valaki, tanítja az egyház, Jézus  szent testét veszi magához. A Krisztussal való találkozásnak élménye elsősorban ahol megkapja a hit első alapjait. Az imádságot. Az, hogy az eukarisztiát magához veszi, az átváltoztatott kovásztalan kenyeret, így megkülönbözteti az egyház és természetesen maga a gyermek is azt a kenyeret amit otthon megeszik s amit nyújt neki a pap a szentmise végén az elsőáldozáskor. Mire szolgál az szentáldozás? Megerősíti a mi lelki életünket, táplálja a mi testünket, hogy valóban Krisztus élete még inkább megerősödjön mibennünk. "- mondta el Tál Zoltán plébános.

A szentmisén a  megkeresztelt gyermekek, akik a hittanórákon felkészültek és rendszeresen részt vettek az egyházközség istentiszteletein az első szentáldozás alkalmával templomba az első soraiban foglaltak helyet.Tál Zoltán Plébános a szentmisén Izaiás próféta szavaival köszöntötte a tanulókat, aki látva az elhagyatott szegény szenvedő népet,közvetítette az Úr üzenetét. A gyermekek is közvetíttek szent üzeneteket a hívek és szüleik felé. Az elsőáldozók az oltári szentség vételéhez,az áldozóostyáért  sorban érkeztek Azt követően az áldozás utáni imát közösen mondták el.Az ünnepi pillanatok után a templom előtti téren családi képek készültek ahol a tanulók szertettel beszéltek az iskolai hittanórákról és az elsőáldozásról.

"Egy héten egyszer van hittan óránk, s azért tetszik mert a Jézusról nagyon sokat tanulunk benne. - Mit tanultál?- Hát pl. a keresztség szentségét, s meg tanultuk- most a könyvön végég fogunk menni a tíz főparancsolaton. Még az elején vagyunk. Még csak hármat vagy négyet tanultunk eddig- s miért tartottad fontosnak ezt a mai napot- Azért mert nagyon vártam már, hogy elsőáldozó legyek."- mondta a 3. osztályos Szekeres Bálint.

Bálint szülei nagyon fontosnak tartják, hogy fiúk a keresztény hit szerint nevelkedjen.

"Tulajdonképpen, hogy eljutottunk idáig. Nagyon sok tanulás volt a gyermek részéről/szülők részéről is egyébként/ s nagyon sok munkájuk volt mind a plébániának, plébános úrnak valamint a hittan oktatónak ez idáig. Miért tartom fontosnak? A jövőre nézve való tekintettel mindenképpen, hogy a társadalomba megfelelően tudjon beilleszkedni ill. ember társaival megfelelően tudjon bánni."- vélekedett Szekeres Szabolcs.

Szeptember  20-án az elsőáldozás szentségében 21 negyedik osztályos tanuló részesült.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7430-tavasz-helyett-osszel-tartottak-az-elsoaldozast

Programnaptár
Hírek, hirdetmények