Szelektív hulladékgyűjtés: van mit javítani rajta

2019. február 24. (vasárnap)

Nem újdonság Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés. Ennek ellenére napjainkban is óriási problémát jelent a tájékozatlanság. Elenyésző azoknak a háztartásoknak a száma, ahol mintaszerűen végzik el a szemét megfelelő gyűjtését.
Keszthelyen a HUSZ Kft. végzi mind a kommunális, mind a szelektív hulladék elszállítását, majd feldolgozását. A jelenlegi rendszer szerint szerdánként érkezik a gyűjtést végző gépjármű. Egy évben körülbelül hétszáz és nyolcszáz tonna közötti a begyűjtött szelektív hulladék mennyisége. A szállító autók a Keszthely külterületén található KETÉH Kft. telephelyére viszik a szemetet. Itt egy műszakban végzik a válogatást. A legtöbb problémát az okozza, hogy sok esetben kommunális hulladékot tesznek a szelektív gyűjtőbe. A kézi válogatók számára pedig az üveghulladék jelent rendkívüli balesetveszélyt. Szinte kivétel nélkül, minden szelektív hulladékban van olyan anyag, ami nem oda való.

Péterné Ferencz Renáta telepvezető elmondta: „Sajnos még mindig találkozunk nagyon sok oda nem illő dologgal. Sokan úgy hiszik, hogy minden, ami műanyag, az már szelektíven gyűjthető. Ez nem így van. A wc ülőkék, fogkefék, a virágcserepek, a nagyméretű hungarocell táblák – ezek nem csomagolási hulladékok, ezek nem helyezhetők az edénybe. Nagyon sok esetben találkozunk ruhaneművel, cipővel, szőnyeggel, építési hulladékkal, zöldhulladékkal. Ezeknek mindegyiknek megvan a maga gyűjtési módja.”

Egy előzetes mérlegelés után a felső ürítő csarnokban kezdődik meg a válogatás. Először a forgódobos osztályozóba kerül a szemét, ahol rostaszerűen szűrik meg. A fennmaradó anyagot a válogatókabinban a dolgozók a ledobónyílásokon keresztül boxokba szórják bele. A futószalagon érkező hulladékból a legvégén egy úgynevezett mágnes szeparátor emeli ki a vasat. A kiválogatott másodnyersanyagokat a boxokból egy szállítószalag viszi a a bálázó géphez.

Annak érdekében, hogy a lakosság minél jobb minőségű hulladékot adjon le, a HUSZ Kft. is lépéseket tesz – tudtuk meg Körös Lászlótól, a Keszthelyi HUSZ Hulladékszállító Egyszemélyes Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Hozzátette: „Tervezünk ezzel kapcsolatosan lépéseket, elsősorban a szelektív hulladékgyűjtő szigetek kapcsán. Az a terv, hogy a szelektív hulladékgyűjtő edényeket a társasházak kezelésébe adjuk, és ők – reményeink szerint, zárható területen – a kommunális kukával együtt tudják majd ezeket kezelni. Így talán megakadályozható lesz az eddigiekben, vagy a korábbiakban tapasztalt, gyakorlatilag illegális hulladéklerakás a szelektív szigetek környékén.”

A folyamat legvégén a bálázó gép tömöríti a hulladékot. Összesen tizenkettő féle szempont szerint válogatnak, így ennyi fajta bála várja az elszállítást. Naponta három-négy tonnányi hulladékot kezelnek le a KETÉH Kft. dolgozói.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5788-szelektiv-hulladekgyujtes-van-mit-javitani-rajta?fbclid=IwAR2KObWCye4x-ZtM4Y7q-veAWn8S_BSghnUdNE4dALNXXdMFQwfRRCppHq0