Hírek

"Navigare necesse est"

„Navigare necesse est”, azaz hajózni muszáj. Ez volt a témaköre a 2019-es Pelso Országos Kerámia és Gobelin kiállításnak. A kétévente megrendezett esemény célja bemutatni a római korban Keszthely területén élők kultúráját a mai művészek értelmezésében. A tárlaton kerámia és textilművészek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. A 12. Pelsora 55 alkotó mintegy 70 tárggyal jelentkezett.
Hajó- és vízmotívumokkal díszített tárgyakat mutat be a különleges tárlat. Szőttesek, kerámia és textilből készült alkotások egyaránt helyet kaptak az múzeum egyik legnépszerűbb kiállításán. A kétévente megrendezett tárlatra mindig a római korból választanak jelmondatot a szervezők. A víz korábban már volt téma a Pelson, de kifejezetten a hajózás témakörét most először kellett megvalósítaniuk a művészeknek.

„Pannóniában sokféle külön sokféle téma is volt, most pedig az az ismert mondás, hogy Navigare necesse est. Na most ez olyan izgalmas. Mert mi kell a hajózáshoz? Nagyon sok minden. És az alkotók igen gazdag asszociációs rendszerrel nyúlnak nem csak a hajókhoz, hanem a vízhez, a parthoz, a hullámokhoz és mindenhez, ami a hajózással kapcsolatos.” - mondta el Gopcsa Katalin a kiállítás kurátora.

Bár a rómaiak nem voltak nagy hajósok, sokat tanultak azoktól, akiktől lehetett. Ezért nyílt gazdag lehetőség a művészek számára, több történelmi momentumból is meríthettek ötletet az elmúlt két évben. Az országos jelentőségű kiállításra 55 alkotó jelentkezett, akik mintegy 70 alkotást küldtek be.

„Valahol idézik ezt a kort, valahol idézik ezt a formavilágot, ezt a formarendszert, és hát három olyan jellemző darab van, ami hát egy, tulajdonképpen egy régi gálya, ami hát idézi ezekkel az egyszerű formaelemekkel ezt a hangulatot, ezt a világot.” - osztotta meg Németh János.

A kiállításnak 1997 óta ad otthon a keszthelyi Balatoni Múzeum. Számukra mindig nagy megtiszteltetés megrendezni a nem mindennapi tárlatot. A szervezők vallják, nem csak a szakmának, hanem a közönségnek is nagy elvárása, hogy megvalósuljon.

„A kiállításnak a célja az, hogy felhívjuk a figyelmet a római korra, de egy teljesen más szemüvegen, a művészeknek a szemüvegén és látásmódján keresztül. Tudjuk jól, hogy Keszthely mellett van egy nagyon jelentős római kori lelőhely, Keszthely-Fenékpuszta belső római erődje. És mindig a római korhoz kapcsolódva hirdetünk meg egy-egy mottót, egy-egy témát, amelynek a témakörében a művészek alkotnak.” - ismertette Havasi Bálint.

A 12. Országos Kerámia és Gobelin Biennálé szeptember 14-ig látogatható a keszthelyi Balatoni Múzeum nagy kiállítótermében.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6217-navigare-necesse-est?fbclid=IwAR0LwuodMu982xFpHrupWp4tPHFz1TEJuhbRc7ipdGMScF_v1sHOOlv-fmc

Vasárnapig várja a látogatókat a Keszthelyi Sörfesztivál

Világos, barna, fekete és gyümölcssörök és egyéb különlegességek is szerepelnek a 4. Keszthelyi Sörfesztivál kínálatában. A Balaton-parton zajló program egészen vasárnapig várja a vendégeket. Az esemény célja megismertetni a kézműves söröket a helyiekkel és a turistákkal. A kóstolás mellett előadásokkal és koncertekkel is készülnek.
Jobbnál jobb söröket kóstolhatnak az érdeklődők. A fesztivál már a nyitónapon is nagy népszerűségnek örvendett, sokan érkeztek a Móló melletti sétányra. Családok és baráti csoportok is látogatják a rendezvényt. Vági István Budapesten él, azonban a nyarat mindig Balatonedericsen tölti. A keszthelyi sörfesztiválra is visszatérő vendég.

„Az előadó, aki elmondta nekünk, hogy a sörfogyasztást, azt hogy kell érteni nagyon jó volt, nagyon klassz volt. Már hallottam őt máshol a Balaton mellett szintén, és nagyon jól adta elő a dolgot. Kóstoltuk is a sörét és nagyon finom volt. És ez a sokféle sör íz ez nagyon jó. Imádom a sört, szeretem.”

A szervezők negyedik éve valósítják meg a fesztivált a keszthelyi helyszínen. Céljuk egy igazi gasztronómiai esemény létrehozása volt, amin mindenki megtalálhatja a számára megfelelő pavilont.

„Célunk a Balatonon a többi balatoni rendezvényünkkel is, hogy a kisüzemi, kézműves söröket népszerűsítsük, hogy ne csak a multi kínálatokkal találkozzanak a vendégek. Igaz a Balaton északi partja is, meg nagyobb része a borairól híres, erre mi megjöttünk a sörökkel, de ahogy elnézzük itt a nyitónapon is sokan vannak, úgyhogy van erre is kereslet, aminek nagyon örülünk.” - mondta el Kóczián László.

A helyszínen közel 30 kézműves sörfőzde található, akik a legkülönfélébb magyar, belga, cseh és német söröket kínálják. Nagyrészük Budapest környéki, de Sümegről, Balatonszentgyörgyről és Fótról is kitelepültek.

Néhányukkal először találkozhat a keszthelyi közönség. Ez a cég is most első alkalommal szerepel a rendezvényen. Többféle sört csapolnak, melyeknek véleményük szerint titka a minőségi alapanyagok használata.

„Ugye nagyon jó minőségű maláta elsősorban, nagyon jó minőségű komló, nagyon jó minőségű élesztő, ami ugye ilyen különböző kultúrákból származik, angol vagy amerikai vagy német vagy akármi, ami éppen szóba jön ugye a sörstílustól függően. Hát és kb ennyi. És ugye a víz, a víz az egyik legfontosabb alapanyag.” - ismertette Ádám András sörfőző.

A sörfőzők mellett természetesen a pecsenyések is helyet kapnak, a sütödéknél is nagy a választék. A Keszthelyi Sörfesztivál vasárnapig tart. Minden este előadással, sörkóstolókkal és fergeteges koncertekkel várják a kilátogatókat.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6239-vasarnapig-varja-a-latogatokat-a-keszthelyi-sorfesztival?fbclid=IwAR1_-h7sDm7wMZ7zu0954RjFaPj9k8xW9QwF6PQQlLZ49wsAzxZiueeezxk

1-12   13-24   25-36   37-48   49-60   61-72   73-84   85-96   97-108   109-120   121-132   133-144 >>>