Önkéntes régészeket toboroz a Balatoni Múzeum

2019. május 14. (kedd)

Régészet iránt érdeklődő önkénteseket toboroz a Balatoni Múzeum. A Közösségek Hete programsorozat keretein belül a szakemberek beszámoltak a közösségi régészet mibenlétéről, és az elmúlt évek tapasztalatairól is. Elhangzott, szakmai felügyelet mellett a laikusok is hatalmas segítséget nyújtanak egy-egy feltáráson.
A vállusi Szent Miklós kolostor feltárása volt az első olyan projekt a Balatoni Múzeumban, amelynek során önkéntesek bevonásával dolgoztak a szakemberek. A régészet iránt érdeklődők nagy segítséget nyújtottak a bontómunkákban, a leletek tisztításában és csomagolásában is. Mindezek mellett fontos volt azoknak a munkája is, akik fémdetektorokkal kutattak a kisebb leletek után.

„Gyerekkorom óta vonzódtam a régészet felé, és sokat-sokat gondolkoztam rajta, hogy valamivel szeretném segíteni a várost. Ez esett nekem legközelebb, ez az, ami engem nagyon érdekelt, és azt is tudom, hogy jól jön a segítség. Felkerestem Havasi Bálint urat, a múzeumigazgatót, és így jutottam el az első feltárásra, mint önkéntes.” – mondta az egyik önkéntes, Kovács Adrián.

Havasi Bálint a 21. század múzeumáról, és ennek keretein belül a közösségi régészet lehetőségeiről számolt be az érdeklődőknek. Elhangzott, ma a múzeumok nem egyszerű kiállítóhelyek, hanem rendezvények szervezői is. Ezen belül olyan programokat is kínálnak az érdeklődőknek, ahol a laikusok is aktívan kivehetik a részüket az intézmény munkájából. Ilyen a közösségi régészet is.

„A múzeum és a régészet, a szakma iránt érdeklődő laikusokat, múzeumbarátokat szeretnénk bevonni a múzeum életébe. Szeretnénk bekapcsolni őket egy-egy feltárás megismerésébe, a feltáráson előkerült leletanyag feldolgozásába, kiállítások szervezésébe. Ezt a munkát szeretnénk népszerűsíteni.” – tájékoztatott Klinger László, a Balatoni Múzeum régésze.

A Közösségek Hete programsorozat keretein belül az érdeklődők nem csak megismerhették a régészet titkait, hanem jelentkezhettek is önkéntesnek. A rendezvényen elhangzott, nagyon nagy szükség van a segítő kezekre, hiszen egy feltárás nagyon hosszú feladat. Az érdeklődők az együttműködés jogi hátteréről is kaphattak információkat.

Regman Karola – Keszthelyi TV