Lesz-e kilenc évfolyam az általános iskolákban?

2017. március 16. (csütörtök)

Két év múlva indulhat a kilenc évfolyamos általános iskola

Két év múlva indulhat a kilenc évfolyamos általános iskola, amely az eddigi tervek szerint az óvodai átmenetet könnyítené meg. A tervek szerint az óvoda és az iskolai első osztály közé ékelnék az új évfolyamot. Hosszú és gondos előkészítés szükséges a bevezetéshez, a Pedagógusok Szakszervezete az egyeztetések megkezdésére vár.
Első osztályosok órája zajlik a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában. Elképzelhető, hogy néhány év múlva az óvoda után az úgynevezett “nulladik évfolyamban” kezdik meg tanulmányaikat a gyerekek. A tervek szerint a kilenc évfolyamos iskolarendszer 2019-től indulna. Addig is számos területen kell ezt előkészíteni: a tanterv megalkotása, a pedagóguslétszám és tantermek biztosítása egyaránt megoldandó feladat. Őry Gábor igazgató úgy véli: ez egy lazább, az iskolai életre felkészítő évfolyam lehetne.

A köznevelési kerekasztal keddi ülése után elhangzott, hogy az alapkészségek fejlesztését végezné ez a plusz évfolyam, az óvoda és az iskola közötti szakadékot hidalná át. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint korainak tűnik, hogy két év múlva már kilenc évfolyamos általános iskolai oktatás lenne. Galló Istvánné az egész közoktatási rendszer áttekintését szeretné, mivel a tananyag csökkentésére is szükség van. Ez a készségek fejlesztésének lehetőségére lenne jó hatással.

Véleménye szerint szükséges továbbá a pedagógusképzés átalakítása. Kérdés az is, hogy az a gyakorlat megmarad vagy megszűnik-e, miszerint az óvodás gyermeket csak annak érettsége esetén engedik iskolába. A szakszervezet egyelőre azt várja, hogy az előzetes egyeztetések megkezdődjenek.

Forrás: Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/7815/lesz-e-kilenc-evfolyam-az-altalanos-iskolakban/