„Legyen a zene mindenkié!"

Időpont: 2017. 03. 07.

Különleges hangversennyel emlékeztek az egyik legnagyobb magyar zeneszerzőre

Különleges hangversennyel emlékeztek az egyik legnagyobb magyar zeneszerző, Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára vasárnap. A keszthelyi Helikon Kórus és a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola Gyermekkara előadásában kizárólag Kodály-művek csendültek fel a Festetics kastély tükörtermében.
50 éve, 1967. március 6-án hunyt el hazánk egyik legnagyobb zeneszerzője, zeneoktatója, Kodály Zoltán. Ebből az alkalomból szervezett hangversenyt a keszthelyi Helikon Kórus, a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola Gyermekkarának közreműködésével. A szervezők igyekeztek a repertoárba egyházi dalokat, megzenésített verseket és népdalokat is beválogatni. A jeles évforduló alkalmából zsúfolásig telt a Festetics kastély tükörterme.          

„Szeretem a koncerteket először is. Fiatalkoromban énekkaros voltam, a párom szintén énekkaros, sőt itt, ebben az énekkarban szerepelt. Győrbe elköltözött, ott laktunk egy darabig, és onnan augusztusban, a múlt évben visszajöttünk. A kultúrát azt nem felejtjük el, és muszáj volt eljönni erre az énekkari próbára, vagy koncertre.” - mondta egy résztvevő, Oplaznik Miklós.

Kodály Zoltán egyik legnagyobb álma az volt, hogy a 2000-es évekre minden gyerek képes legyen kottát olvasni, és része lehessen egy alapfokú zenei oktatásban- hangzott el a neves zenepedagógus méltatásában. A Helikon Kórus karnagya, Kendeh Gusztávné szerint azonban mára rosszabb helyzetben van a zenei nevelés, mint Kodály idején. Ezért is tartja fontosnak a kórusok fenntartását és a hangversenyeket.                                        

„Kodály Zoltán nagyon sokat adott nekünk, amivel sajnos, azt kell hogy mondjam, énektanárként, karvezetőként, hogy nem olyan nagyon tudunk élni. Mi az a sok? Elsősorban, mint pedagógust ismerjük nagyon, és kiváló zeneszerzőként nagy műveknek, a Psalmus Hungaricusnak, a Budavári Te Deumnak, a Háry Jánosnak, Székely fonónak, tehát nagy műveknek az alkotójaként, és a csodás kórusművek alkotójaként.” - tájékoztatott Kendeh Gusztávné, a Keszthelyi Helikon Kórus karnagya.

Kodály Zoltán szívügye volt a gyerekek zenei oktatása, így számos gyakorlásra alkalmas művet írt az apróságok számára. Ezekből elevenített fel néhányat a hévízi Illyés gyula Általános Iskola Gyermekkara. A kórus tagjai nagyon lelkesen énekelték a Kodály-műveket, és szépen kiegészítették a Helikon Kórus komolyabb hangvételű dalait.

Forrás: Regman Karola - Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/7802/legyen-a-zene-mindenkie/

Programnaptár
Hírek, hirdetmények