Ugrás a fő tartalomhoz
Keszthely logó

Keszthelyen is szűrtek az országos program keretében

Időpont: 2020. 05. 12.

17780 ember kapott értesítést Magyarországon, az Országos COVID 19 szűrőprogramban való részvételre. Az orvosi egyetemek által szervezett és a Semmelweis Orvostudományi Egyetem koordinálásával a program keretében, a Keszthelyi Kórházban két napon át 25 főt teszteltek.

kezdőlap / hírek / keszthelyen is szűrtek az országos program keretében

2020. május 11. hétfő 19:03 - KESZTHELY

Keszthelyen is szűrtek az országos program keretében

covid-19 kórház szűrés értesítés

17780 ember kapott értesítést Magyarországon, az Országos COVID 19 szűrőprogramban való részvételre. Az orvosi egyetemek által szervezett és a Semmelweis Orvostudományi Egyetem koordinálásával a program keretében, a Keszthelyi Kórházban két napon át 25 főt teszteltek.

A Keszthelyi Kórházban Judit nővér adott felvilágosítást annak az Alsópáhoki nőnek, aki egyike volt azoknak, akik értesítést kaptak a négy orvostudományi egyetem által szervezett, országos reprezentatív járványügyi kutatás és tudományos vizsgálat céljából végzett szűrésre. Ilyen típusú vizsgálat még nem történt a világon, ez az első, teljes országot lefedő szűrési program.

"Örömteli módon a Keszthelyi Kórház és a környékbeli települések is belekerültek és láthatjuk majd, hogy  hogyan alakul az ezzel kapcsolatos eredmények, ill. várakozások és milyen információkhoz tudunk hozzájutni."- mondta a főigazgató, Dr. Kvarda Attila.

A szűrés azt a célt szolgálja, hogy átfogó kép alakuljon ki arra vonatozóan,hogy hány érintett beteg lehet a COVID 19 típusú megbetegedés tekintetében illetve hányan eshettek át- akár tünetmentesen is - a vírusfertőzésen. A vizsgálat 17.780 főt érint, akik kaptak értesítést, akik teljesen véletlenszerűen lettek kiválasztva a KHS adatbázisából.

"Megmondták,hogy melyik napokon jöhetnek hozzánk vizsgálatra, hogy az ország melyik pontjára menjenek vizsgálatra. Általában reggel 8-tól du. 4-ig jöhetnek s itt nagyjából 10-15 percet vesz igénybe az idejükből az egész procedúra. A vérvétel az egyedüli, invazív vagy testileg behatoló beavatkozás, ami kellemetlen lehet, úgyhogy teljesen veszélytelennek mondanám az egész procedúrát. A beöltözés az inkább a ki védelmünket szolgálja elsősorban. Ha esetlegesen van a behívottak között olyan aki nem érez semmilyen betegségtünetet magán,de mégis fertőz, akkor mi ne vigyük tovább ezt a fertőzést."- adott tájékoztatást a szűrést vezető főorvos, Dr. Bondor Gyula.

A behívott páciensektől két cső vért vesznek. Azt követően történik a mintavétel a garatból és az orrüregből is ami a direkt vírus kimutatására szolgál. A vérvétel eredménye rámutat arra, hogy a vérben termelődtek-e ellenanyagok egy észre nem vett vagy viszonylag tünetszegény, lezajló fertőzés következtében illetve az illető védett –e az új típusú vírussal szemben.

"Nem volt kellemetlen a vizsgálat. Olyan mintha egy vérvételen lettem volna. Amit vettek az orrból és a szájból az sem volt vészes. Tehát túl lehet az ilyet élni. Vannak ennél rosszabbak is."-mondta a szűrés után Tombor Nándorné.

A két napos szűrőprogram segítségével vizsgáltak életkorra, nemre és regionális elhelyezkedésre nézve is reprezentálják a magyar társadalmat.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7071-keszthelyen-is-szurtek-az-orszagos-program-kereteben

Programnaptár
Hírek, hirdetmények