Kereslet van, szállás alig

2019. április 10. (szerda)

Egyre népszerűbb úti cél Keszthely, de nagy hiány van a szálláshelyekből – vélekednek a televíziónk által megkérdezett szakemberek. Az egyik jelentős hazai szálláskereső portál szerint Keszthely a TOP 15 belföldi település közt van és jelentősen nőttek a nyári előfoglalások. A kínálat viszont nem fedi a keresletet, a Hotel Helikon után idén a Zala Kemping sem nyit ki, így várhatóan tovább csökken a vendégéjszakák száma.
2016-ban 231 ezer vendégéjszakát regisztráltak a városban. A Polgármesteri Hivatal adatai szerint 2017-ben jelentős volt a növekedés. A közel 297 ezer vendégéjszaka annak is köszönhető, hogy a Hotel Helikon új tulajdonosa egy szezonban még üzemeltette a szállodát. 2018-ban jelentősen csökkent a férőhelyek száma, de a belföldi turizmus erősödésének és az adómorál javulásának köszönhetően 242.421 vendégéjszakát regisztráltak.

A Hotel Helikon a tavalyi évhez hasonlóan idén sem fog kinyitni és láthatóan nem kezdték meg a várt felújítást. A Zala Kemping sem fogad vendégeket. A Balatontourist honlapján olvasható, hogy a kemping megszűnt. A Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda ügyvezetője szerint a két nagy objektum szálláskapacitása nagyon fog hiányozni.

„Már a tavalyi évben is érezhető volt, hogy nagyon kevés a szálláskapacitás. Keszthely városa azon kevés település közé tartozik a Balatonnál, ahol nagyon erős a kereslet, szemben egy viszonylag szűk és szegényes kínálattal, ez még nagyobb keresletnövekedéssel fog járni az idén. Azt gondolom, hogy akik időben nem foglalnak szállást, legkésőbb ezt nem teszik meg március-áprilisig, azok le fognak maradni, a nyári szezonról biztosan” – nyilatkozta Tar László.

A szakember hozzátette: július elejétől augusztus végéig biztosan tele lesz a város. Hozzátette: bízik abban, hogy a rendszerváltás óta tapasztalható szálláskapacitás-csökkenés idén megáll. A keszthelyi képviselő-testület legutóbbi ülésén elhangzott, hogy a Via Hotelnél idén elkezdődnek a munkák, és a tervek szerint 2022-ben megnyitja kapuit az ötcsillagos szálloda.

A Szallas.hu növekvő keresletet tapasztal a város iránt. Keresztes Nóra marketing menedzser: „A Top 15-ös belföldi települések között ott van Keszthely, úgyhogy ez nagyon szép előrelépés szerintem. Megvizsgáltuk azt is, hogy az előfoglaltsági adatok hogyan viszonyulnak a tavalyi évhez képest. A jelen állapot szerint 20-25 százalékos az előfoglaltsági arány Keszthelyre, ez egy nagyon szép adat és egyébként a tavalyi év időszakához képest Keszthely népszerűbb desztináció, ez egy 30 százalékos növekedés, úgyhogy mindenképpen úgy gondolom, hogy ez egy szép adat.”

A szakemberek szerint a vendégek egyre tudatosabbak. Sokan akár fél évre előre lefoglalják nyári szállásukat. Szintén trend, hogy a magyarok inkább többször, rövidebb időre mennek nyaralni.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5919-kereslet-van-szallas-alig-?fbclid=IwAR2YHQLS5b_FTL5m7pKy6odEcx5bQ_UJdCQPuXW1D2Vhibd6iXzo2CoSIVM