Jógyakorlatok a gasztonómiában

2019. november 7. (csütörtök)

A borkultúra, a fine dining és a kávézás is téma volt a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség programján. A Gasztronómiai Roadshownak a VSZK adott otthont, ahol a résztvevők neves szakemberektől hallhattak előadásokat a vendéglátáshoz és a turizmushoz kapcsolódóan. A rendezvényen elhangzott, a program hozzájárul a szakma fejlődéséhez.
A Magyar Turisztikai Ügynökség kisfilmje hazánk tájait, épített és természeti örökségét mutatja be. A videóban azonban megjelenik a méltán híres magyar gasztronómia is. Magyarország ma a turisták számára nem csak városlátogatást jelent, egyre többen érkeznek a magyar konyha felfedezéséért is. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség több mint 50 éve dogozik azért, hogy a hazai gasztronómiát világhírűvé tegye.

A szövetség egy gasztronómiai roadshow keretein belül látogatott Keszthelyre partnereivel. A VSZK-ban a szakács, a pincér és a turizmus szakos diákok is hallhattak előadásokat olyan neves szakemberektől, akik nem csak oktatják, hanem aktívan művelik is a szakmát.

„Az elmúlt 10-12 évben óriásit robbant a szakma. Nem csak a gasztronómia, hanem akár az ipar. Ugyanezt követte le a gasztronómia, betörtek a nagyon új technológiai eljárások, Nyugat-Európából megérkeztek ezek a gépek, berendezések, emellé társult egy tudásbázis, amelyet szintén oktatunk és megmutatjuk a kollégáknak, hogy A-ból B-be hogy lehet elérni. Természetesen ez a cél, hogy a hagyományokat megtartsuk és éljük meg a mindennapjainkban, de úgy, hogy a 21. század technológiáit figyelembe véve.” – tájékoztatott Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke.

A Gasztronómiai Roadshow célja, hogy a szakképzésben résztvevőknek, az aktívan dolgozóknak valamint a vendéglátást oktató kollégáknak bemutassa azokat a jógyakorlatokat, amelyeken keresztül a hazai turizmus jelenébe és jövőjébe nyerhetnek széles körű betekintést. A keszthelyi programon több szervezet vezető szakembere is részt vett, akik szót ejtettek többek között a fine dining-ról és a kávékészítés művészetéről, de téma volt a borkultúra és a közétkeztetés is. A roadshow a VSZK meghívására érkezett a városba.

„Mi kértük őket, látva a roadshow rendezvényüket, hogy ide Keszthelyre is jöjjenek el, azon belül pedig természetesen a keszthelyi VSZK-ba. Olyan előadókat, olyan előadáscímeket láttunk a központi honlapján a szervezetnek, amelyekről úgy gondoltuk, hogy igenis helye van egy ilyen intézményben, mint a mienk, amely már 55 éve a vendéglátás-turisztika területén képez szakembereket.” – emelte ki, a ZSzC Keszthelyi Vendéglátóipari Szakgimnáziumának igazgatója.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség az ország számos pontján megszervezi a roadshowt, hozzájárulva ezzel a szakma fejlődéséhez. Véleményük szerint ugyanis a szakmai szervezetekkel való összefogás garantálja a mezőgazdaság és a gasztronómia közös sikerét.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6556-jogyakorlatok-a-gasztonomiaban?fbclid=IwAR2iMuCphh7Lcd8pJyDnmXBzSXrCh0kc-SkSOVBucomnmEjBPGNwo9gPanM