Hintón járó történelem

2017. október 13. (péntek)

Hintón járó történelem

A Múzeumok Őszi Fesztiválja országosan számos érdekességet kínál. Az egyik ,sok embert csalogató program a hintók megismerése volt a hét végén az Amazon Látogatóközpontban. Ráadásul a magyar irodalom egyik legnagyobb alakjának,Arany Jánosnak a korához fűződve.
Egy sétakocsikázás Keszthelyen, a kastélyban. Két gyönyörű lipicai vontatta korhű egykor előkelőségek körében közkedvelt Viktória hintóval. Ezt a lehetőséget is kínálta az a program melyet a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében rendezett a Helikon Kastélymúzeum.

A hintómúzeum kiállított értékes darabjaiból válogatva azokat a darabokat vitték az Amazon Látogatóközpont udvarára ,melyek Arany János korában készültek,emlékezve a magyar költőre születésének 200. évfordulóján. Nem volt két egyforma közlekedési eszköz,de egyben hasonlítottak egymásra .Arany János korát idézte a pálcás szekér, a hajtókocsi ,az elegáns női kocsi és a népies fogatolásban a tehetősebb gazdáknál használatos dorozsmai kocsi is. Nem kizárt,hogy a költő közlekedett is egy-egy kiállított darabon. Varga Zoltán , a Helikon Kastélymúzeum menedzsere, az 1800-as években készült kocsik praktikus megoldásait is bemutatta a kis szabadtéri kiállításon, ahol folyamatos volt az érdeklődés. A hintókra,kocsikra fel lehetett ülni,kipróbálni milyen is volt 200 éve az utazás kényelme.

A kiállításon megtudhatták az érdeklődők azt is,hogy a régmúlt időkben aki amilyen hintóval,fogattal megjelent, annak mérte és típusa tulajdonosának rangját is megmutatta.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/8271/hinton-jaro–tortenelem/