Bőgnek már a szarvasok, vigyázzunk az utakon!

2021. szeptember 8. (szerda)

Fokozottan kell figyelni az utakon, elkezdődött a szarvasbőgés – erre figyelmeztetnek a vadgazdálkodók és a rendőrség. A gímszarvasok nászidőszaka alatt szinte bárhol, akár nappal is kiszaladhatnak a vadállatok az úttestre. A balesetek elkerülése érdekében még körültekintőbben kell közlekedni, hiszen nem csupán a járművekben okozhatnak kárt, hanem az utasok is súlyos sérüléseket szenvedhetnek egy esetleges ütközésnél.

Pazar látványt nyújthat az erdőben egy bőgő szarvas. Augusztus végétől októberig tart a gímszarvasok nászidőszaka. Ilyenkor a bikák létrehoznak maguk körül egy háremrudlit a tehenekből, ezt próbálják megvédeni a többi gímtől. Zala vadban az egyik leggazdagabb megye. Szezononként körülbelül 1000 bika található a környékbeli erdőkben. A vadászok számára is fontos ez az időszak, így a kirándulók felé intéznek kérést.

„Az a kérésünk, hogy a hajnali és az esti kirándulásokat halasszák el- már csak azért is, hogy nekünk is eredményesebb legyen a vadászatunk – ne zavarjuk a vadakat. Napközben ez nem befolyásolja, csak a hajnali és az esti órákban. Az a kérésünk, hogy minél kevesebbet zavarjuk a természetet és a bikavadászatot.” – fogalmazta meg Varga Jenő a Gazdász Vadásztársaság elnöke.

A szarvasbőgés időszakában az állatok is figyelmetlenebbek, akár nappal is az útra tévedhetnek. Ezen a felvételen is látszik, ha egy rudli megindul, nem akadályozza őket szinte semmi. Fokozott figyelemmel kell közlekedni azokon az útszakaszokon, ahol tábla is jelzi a vadveszélyt. A rendőrség szórólapokkal hívta fel a sofőrök figyelmét erre, minden évben ugyanis többször fordul elő vadgázolásos baleset Zala megye útjain. A szakemberek ajánlják a sebesség csökkentését, valamint azt, hogy álljunk meg, ha látjuk a vadat. Ha az ütközés elkerülhetetlen, próbáljunk fékezni és a saját sávunkban maradni.

„Kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat és az irányváltoztatást, mert sokkal súlyosabb balesetet szenvedhetünk ezáltal, hogyha egy útmenti fának csapódunk, vagy egy szemből jövő járműnek ütközünk neki, mint aminek az elhárítására törekedtünk. Amennyiben az ütközés mégis bekövetkezett, akkor keressünk egy biztonságos helyet, ahol félre tudunk állni. Amennyiben lakott területen kívül vagyunk, úgy elakadásjelző háromszöggel és a vészvillogóval jelöljük meg a járművet. Ha még él a vad, semmiféleképpen ne húzzuk le az úttestről, mert a szarvával, agancsával vagy harapásával akár nekünk is sérülést okozhat.” – osztotta meg Takács Tivadar rendőr alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy az elütött vadat tilos elszállítani a helyszínről, mivel az az illetékes vadászatra jogosultak tulajdonát képezi. A balesetet be kell jelenteni és meg kell várni a helyszínen a rendőri intézkedést. A gímszarvasok nászidőszaka októberig tart, azt követően a dámszarvasok barcogása következik.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8377-bognek-mar-a-szarvasok-vigyazzunk-az-utakon