Beszélő Városok – Keszthelyi történetek

2022. június 7. (kedd)

Megjelent a „Beszélő Városok – Keszthelyi történetek” című kötet. A 775 éves születésnapját ünneplő Keszthely történetét összegző könyvet a Helka fedélzetén mutatták be. A szerzők olyan eredményeket is publikáltak, amik máshol még nem jelentek meg. A könyv kiadását az Európa Kulturális Fővárosa program támogatta.

Csik Ferenc olimpiai bajnokról, a Georgikon alapításáról és a Festeticsek asszonyairól is olvashat az, aki kézbe veszi a Beszélő Városok sorozat Keszthelyi Történetek című kiadványát. Érdekes és fontos személyeken, épületeken keresztül szólaltatták meg Keszthelyt.

Mátay Mónika szerkesztő: „Én azt szeretném elérni, az volna a vágyam, hogy ezt mindenki olvassa, akit ez a város érdekel, aki itt él és aki ide ellátogat. Érdemes ezzel a várossal közelebbi kapcsolatba kerülni és a kulturális örökséget csak úgy lehet megszólaltatni, hogy ha elmondjuk azokat a történeteket, amik fontosak és ide kötődnek.”

16, többségében keszthelyi szerző írását szerkesztette a kiadványba Mátay Mónika és Tar Ferenc. Olyan személyeket kértek fel, akik évtizedek óta kutatják a város történetét. Többek közt Müller Róbert, Szabó István, Iski Szilvia és Kardos Laura is publikált. Cséby Gézának öt írása jelent meg a kötetben, elsősorban irodalomtörténeti szerzemények, de helytörténettel is foglalkozott.

„Én úgy gondolom, hogy ezek fontosak, mert ezeket a dolgokat össze kell gyűjteni. Az emberek túlnyomó többsége ismeri, vagy hallotta, de azért ha össze van gyűjtve, dokumentálva van, le van írva, ki van nyomtatva könyv alakban, akkor azért sokkal jobb az forgatni, olvasni és az emberek könnyedén a magukévá teszik”– nyilatkozta a keszthelyi író, költő, műfordító, irodalomtörténész.

A kötet kiadója a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete. A sorozat első darabjai Kőszegről szóltak. A könyv megjelenését az Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatta. Keszthely az első közt csatlakozott a programhoz. A cél az volt, hogy a helyiek büszkék legyen a város örökségére, értékeire.

„Mi lehetne ennek a legjobb eszköze mint a helytörténet és akkor egy helytörténeti kötetben visszamutatni azokat a történeteket, azt a múltat amire egyébként egy jövő építhető. Ezeket a történeteket láthatjuk ebben a Keszthelyi Történetek könyvben. Ami még nagyon fontos, azáltal hogy ha a helyiek, a fiatalok megismerik a történetüket, a múltjukat, ahhoz tudnak leginkább kötődni, azt lehet szeretni és ha a helyiek büszkék a múltjukra, akkor azt sugározzák kifelé és ettől fog ragyogni Keszthely” – mondta televíziónknak a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgaja, Markovits Alíz.

A kötetből 50 darab megvásárolható a Tourinform irodában, ezen felül a Hello Keszthely alkalmazásban gyűjtött pontokkal lehet megszerezni a várostörténeti kiadványt.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9214-beszelo-varosok-keszthelyi-tortenetek