Az erdélyi úrilányoktól a hollóasszonyig

2020. október 6. (kedd)

A kutatómunka szépségeiről, a regények születésének körülményeiről és a jövőbeni tervekről is beszélt Ugron Zsolna a Fejér György Városi Könyvtárban. A népszerű írónő az Országos Könyvtári Napok keretein belül látogatott el Keszthelyre, ahol köteteinek számos kulisszatitkaiba avatta be az olvasókat. Azt is elárulta, várhatóan a tévéképernyőn is megelevenednek a szereplői hamarosan.

A regények hátterébe, a kutatómunka technikájába és Ugron Zsolna életébe pillanthattak bele az érdeklődők az író-olvasó találkozón. A könyvtárban kiderült, hogy a jogi végzettséggel is rendelkező újságírónő eredetileg nem készült írónak és első regénye megjelenése után sem érezte úgy, hogy helye van az írók között. Azóta több kötetet is kiadott és antológiákban is jelennek meg írásai. Könyveinek egyik közös jellemzője, hogy erős női karaktereket állít a középpontba.

„Mindig nagyon érdekelt a sorsuk és valahogy nyilván nekem könnyebb velük azonosulni. Azért azt gondolom, hogy elég karakteres férfiak is megjelennek a regényekben. Talán egy kicsit azért billen a nők felé a mérleg nyelve, mert velük nem bánt olyan igazságos módon a történeti emlékezet és én egy kicsit szeretem őket előrángatni a homályból, és életre kelteni.” – tájékoztatott az írónő.

Ugron Zsolna könyvei történelmi keretben játszódnak, ugyanakkor mégsem történelmi regények. Az írónő azonban rengeteg időt és energiát fordít arra, hogy hitelesen visszatükrözze azt a kort, amelyről ír. Az írói szabadság ugyan lehetővé teszi, hogy különböző, meg nem történt eseményeket is megjelenítsen, az ismert történelmi tényeket azonban nem másítja meg. Ehhez hatalmas kutatómunkára van szükség, amely sokszor hosszabb időt vesz igénybe, mint maga a mű megírása.

„Az Erdélyi menyegző előtt két évig kutattam, A nádor asszonyait egy évig és A hollóasszonyt is azt hiszem, hogy több mint fél évig kutattam a történelmi hátterét, vagy azt a kort, amiben ezek a regények játszódnak. Most már szerencsére elég könnyű dolgom van, mert az interneten elérhető nagyon sok adat, egész komoly levéltári anyagok is digitalizálva vannak. Vagy otthon kutatok az íróasztalomnál vagy a laptopomnál ülve, vagy pedig levéltárakban és könyvtárakban.” – tette hozzá ugron Zsolna.

A könyvtár olvasótermében nem csak a regényekről esett szó, hanem Ugron Zsolna tévés munkáiról is. Az írónő mesélt a főzőműsoráról, és a jelenleg is futó, Nagyok című műsorról is. Azt is elárulta, hogy a jövőben régi terve is valóra válhat, ugyanis tévésorozat készülhet Az erdélyi menyegzőből. A beszélgetés végén az írónő természetesen dedikálta is köteteit az érdeklődőknek.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7468-az-erdelyi-urilanyoktol-a-holloasszonyig