Ugrás a fő tartalomhoz
Keszthely logó

A pozsonyi csatára emlékeztek

Időpont: 2022. 07. 11.

A Pozsonyi csatára emlékeztek Keszthelyen. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportja és a Keszthelyi Nemzeti Kör tagjai elevenítették fel a magyarok első honvédő ütközetét.

907. július 4-én kezdődött a pozsonyi csata, ahol a honfoglaló magyarok döntő győzelmet arattak Liutpold bajor őrgróf seregei felett, aki Pannónia visszaszerzése miatt tört a törzsszövetség területére. Az ütközetben aratott diadal után a Dunántúlon is megszilárdult magyar uralom; ezután több mint 120 évig nem lépett ellenséges katona hazánk földjére. Szász Péter történész írásban küldte el gondolatait Keszthelyre.

„Ezért fontos e sorsdöntő csatára emlékeznünk, mely túl a katonai bravúron, amivel őseink hősiesen győzedelmeskedtek, a rájuk törő túlerő felett, az élni akarásukról is követendő példát ad a 21. század magyarja számára is.” - mondta el Horváth Zoltán.

A magyarok a hódítások után saját belterületüket védték, ez a csata tehát sorsdöntő,  túlnő őseink bátor diadalán. Szász Péter történész szerint, erős érvek szólnak amellett, hogy a csata nem Pozsony, hanem Zalavár közelében zajlott. A  történelem maga az, ami minden felnövő generációnak világnézetet ad és  meghatározza honnan jöttünk és hová tartunk. A megemlékezés zárásaként Vozár Péterné, alpolgármester és Ruzsics Ferenc, a megyegyűlés alelnöke nemzeti szalaggal tűzött koszorút helyeztek el a Pozsonyi csata emlékére ültetett fánál.

Kiss Krisztina - Keszthelyi TV

 

https://tvkeszthely.hu/hirek/9331-a-pozsonyi-csatara-emlekeztek

Galéria
Programnaptár
Hírek, hirdetmények