4 kilométeres Balaton-parti sétány valósul meg Keszthelyen

2021. június 23. (szerda)

Évtizedek óta lezárt területek nyílnak meg a keszthelyi Balaton-parton. Erről tartott ma sajtótájékoztatót Nagy Bálint polgármester és Manninger Jenő országgyűlési képviselő az egykori Zala Kemping bejáratánál. A Balaton-parti fejlesztés kapcsán egy sétány kialakítása is a célok közé tartozik. A megvalósításával Keszthely rendelkezni fog egy természeti értékeket megtartó és bemutató tanösvény jellegű sétánnyal.

Elhagyatottnak néz ki jelenleg az egykori Zala Kemping területe. Az évek óta nem üzemelő, magántulajdonban lévő helyszín egyelőre gondozatlan. A terület jelenleg le van zárva, stábunk is csak külön engedéllyel forgathatott itt. A helyszín azonban hamarosan újabb keszthelyi fejlesztéshez fog kötődni.

Az új sétány nyomvonala itt is áthalad. A Balaton-parti fejlesztés projekthez kiírták a nyílt közbeszerzést a tervezők személyének kiválasztására. Erről tartottak kedden sajtótájékoztatót. Elhangzott, a tervezői csapatnak év végéig kell megterveznie a 4 km-es szakaszt. Nagy Bálint úgy fogalmazott, ez a projekt az egyik leginkább társadalmasított munka, hiszen szakmai és civil szervezetek, valamint a lakosság véleményére, javaslatára épül.

„Azért vagyunk most itt ezen a helyszínen, mert talán az egyik jelentős pontja lesz majd reményeink szerint a majdani fejlesztésnek az, hogy egy évtizedek óta lezárt, korábbi kemping területet tudunk most megnyitni a keszthelyiek, illetve az idelátogató emberek előtt. Egy nagyságrendileg 2 hektáros területet fogunk közvetlen vízparti területet kinyitni. És az elmúlt hónapokban magántulajdonosokkal is, illetve a vízüggyel is meg tudtunk állapodni abban, hogy sétány kiépítésének a tervezésére nyílik most lehetőség. És mind a Helikon szálló esetében, mind pedig a mellettem látható területen magántulajdonra Keszthely városa használati szolgalmi jogot tud bejegyezni.”

A projekt kezdetéhez kapcsolódóan szimbolikusan átvágták a kemping kerítését jelezve, hogy a hamarosan kiválasztásra kerülő és munkába álló tervező csapat hozzálát az ötleteléshez. A keszthelyi Balaton-part fejlesztéséhez a kormány 400 millió forinttal járult hozzá. Ennek egy részét a Libás strandtól a kutyás parkig tartó sétány megvalósításához használják fel, mondta el Manninger Jenő. Hozzátette, fontos cél, hogy bejárható legyen az egész Balaton-part, minél közelebb a tóhoz.

„Mindig alkalmazkodik majd ez a sétány a környezethez. valahol promenád jellegű lesz, nyilván a kikötő környékén, valahol gyalogos út jellegű lesz, itt pedig inkább egy tanösvény jellegű, hiszen nem kívánnak hozzányúlni a jelenlegi természet által kialakított lehetőségekhez. Ugye itt fürdeni nem nagyon lehet, mert nádas van, de a nádas és a kemping között lesz egy sétaút.”

Az önkormányzatnál már előkészítették a magántulajdonban lévő parti területek tulajdonosával a használati szerződést, melyet a napokban írnak alá. Ez biztosítja azt, hogy az épülő sétány ezen a partszakaszon is bárki számára átjárható legyen.

„Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk az egész projekt előkészítése során, sőt a tervezés előkészítése során is már, hogy nem egy ilyen eszetlen térkövezést szeretnénk megvalósítani, hanem valóban olyan funkciókat, ami egyrészt a Balaton-partunkat a szezonalitástól, minél inkább az egész éves, tehát 12 hónapos funkcionalitás irányába tudja elvinni. Másrészt pedig arra is, hogy valóban olyan fejlesztéseket hozzunk létre, ami a környezetvédelemre odafigyel, a zöld területre odafigyel és Keszthelynek azt a báját, azt a jelentős zöldterületet, amivel jelenleg is rendelkezik a város, azt nem csak, hogy megőrzi, hanem akár tovább is bővíti.” – tette hozzá Nagy Bálint.

A polgármester kiemelte, a fejlesztéssel Keszthely is rendelkezni fog egy teljes partszakaszt bemutató, a természeti értékeket megtartó és bemutató sétánnyal.

Lendvai Bianka -Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8157-4-kilometeres-balatonparti-setany-valosul-meg-keszthelyen