Ugrás a fő tartalomhoz
Keszthely logó

Sport- és szabadidőközpontot is terveznek a Balaton-partra

Időpont: 2022. 01. 20.

Az egész Balaton-partot felölelő sétányt, illetve sport- és szabadidőközpontot terveznek Keszthelyen. A munkához szükséges tanulmánytervek elkészültek – jelentették be szerdán a Városházán. A városvezetés célja, hogy a teljes partszakasz parkos sétányként bejárható legyen, illetve egy második városközpont jöjjön létre rendezvénycentrummal, tornacsarnokkal, négy évszakos fürdő- és wellness központtal. A Balaton-part fejlesztésének a része a KRESZ-park is, ahol kerékpáros- és sportpályákat építenének.

Sport- és szabadidőközpontot álmodtak meg a tervezők a keszthelyi Balaton-partra. A labdarúgópálya és Városi strand területén épülne fel a komplexum. A zárt, fűthető létesítményben sport- és rendezvénycsarnok, bowling-, squash- és tollaslabdapálya is lesz, de a céllövészet is helyet kap. Télen a rendezvénytér külső része jégpályaként is üzemelhet. A tervek szerint a négyévszakos fürdő- és wellnesscentrumban szaunák és panorámás élménymedence is lesz. A földszinti részeken kereskedelmi, szolgáltató és vendéglátó egységek létesülnek, mindezek egy promenádra nyílnak.A strand büféinek és egyéb kiszolgáló épületeinek bontásával közel 450 négyzetméter zöldfelület válik szabaddá, a labdarúgópálya helyén 1000 négyzetméter gyepfelülettel bővül a strandkert. 

A Balaton-part fejlesztésének másik része a több mint 4 kilométeres parti zóna. A kutyás strandtól Gyenesdiás határáig terveztek sétányt. A ligetes promenád létrehozásával évtizedek óta elzárt partmenti területeket fognak megnyitni. Emellett utakat, parkolókat, tájépítészeti elemeket is terveztek a szakemberek.

A tanulmánytervek bemutatásán elhangzott, hogy a KRESZ-park területén a funkciót megtartva, modern közösségi- és sportfejlesztéseket szeretne a város. Kerékpáros pumpapálya, focipálya kialakítása és a meglévő létesítmény felújítása is tervben van. Nagy Bálint polgármester elmondta, az elmúlt évtizedek legkomolyabb társadalmasítása előzte meg a tervezést. A Magyar Művészeti Akadémia mellett építészhallgatók és a városlakók is ötleteket adtak a munkához.

„Erre azért is nagy szükség volt, mert egy olyan fejlesztést kezdtünk el előkészíteni, ami hosszú évtizedekre, sőt szerintem száz évre meghatározhatja a városnak az arculatát. Nagyon fontos helyszínről van szó a városon és a térségen belül is, hiszen a keszthelyi Balaton-part nem csak turisztikai szempontból, hanem a térségben élők szempontjából is egy kiemelt helyszín. Éppen ezért törekedtünk arra, hogy szakmailag is, illetve a lakosság, civil szervezetek javaslatait minél szélesebb körben meg tudjuk hallgatni és ehhez megfelelő időt tudjunk hagyni. Az elmúlt körülbelül másfél év az előkészítésről szólt” - nyilatkozta Nagy Bálint polgármester. 

A tervezésre a kormány 400 millió forintot biztosított – mondta a térség országgyűlési képviselője. Manninger Jenő kifejtette, évtizedek óta várat magára, hogy olyan új létesítmények legyenek a keszthelyi Balaton-parton, melyek kiszolgálják a lakókat és a turistákat.

„Egy olyan fejlesztés jön létre, ami nagyon látványos lesz és a keszthelyi partnak egy újabb vonzereje lesz, megtartva természetesen azt, hogy ezek igazából ezek viszonylag kis épületek, két-, maximum háromszintesek, nem nagy beépítésről van szó. Növekszik a zöldfelület is és az egésznek a jellegét, illeszkedve a jelenlegi beépítéshez megtartja ez a tervezés” - mondta televíziónknak Manninger Jenő országgyűlési képviselő. 

A tervezési feladatok első fontos mérföldköve a most bemutatott tanulmánytervek elkészülte volt. Ezeket a megyei és városi tervtanács is véleményezte. A következő hetekben az elfogadott tanulmánytervek alapján az engedélyezési-, kiviteli tervek, illetve a költségvetések összeállítása következik. A sajtótájékoztatón Keszthely polgármestere az MTI kérdésére elmondta, az előzetes számítások szerint a három elemből álló balatoni fejlesztés várható költsége 6-9 milliárd forint között alakulhat. A térség országgyűlési képviselője rámutatott, a fejlesztéshez kormányzati és uniós támogatásokat is ki kell használni.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8760-sport-es-szabadidokozpontot-is-terveznek-a-balatonpartra