Újabb részeredmények – szépül a keszthelyi belváros

2011. október 7. (péntek)

Áll a Szentháromság szobor, hamarosan elkészül a templom tornya, és halad a tér burkolása. A tervek szerint november végéig „sétálható”, használható lesz a terület nagy része.

Egyes közművek kiváltásával kapcsolatban (pl. informatikai illetve nagyfeszültségű elektromos vezeték) merültek fel problémák, mivel a régi közműtérképeken nem pontosan szerepelt a helyzetük. Az eredeti tervek átalakítása vált ezért szükségessé, ehhez kapcsolódóan pedig még jelenleg is folyamatban van az engedélyezési eljárás; ami hátráltatja a kivitelezést, esetleges kisebb időbeli csúszást okozva a véghatáridőben.
Időközben több járdaszakasz is elkészült és zavartalan gyalogosforgalmat biztosít, és jól halad a szervizút térkövezése is. Néhány esetben szükséges volt a szegélyezés és burkolás visszabontása annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségű munka készülhessen el. Az Erzsébet királyné és Bem utcákat összekötő útkanyarulat átadására vélhetően október végén sor kerülhet, ahogy az a tervekben is szerepelt.

A régi helyére visszaállított Szentháromság szobornak már csaknem minden eleme a helyére került, a munkákat helyszíni aranyozás és egy végső tisztítás zárja majd.

A Fő téri plébániatemplom toronysisakjának rézlemez-héjazata hamarosan elkészül, egy szigetelőréteg után folyamatosan helyezik fel darabjait a földön álló szerkezetre. Időközben megérkezett a torony csúcsára kerülő, újonnan készült aranyozott kereszt, ezt szintén még a földön rögzítik a sisakhoz, és ellátják a szükséges villámvédelemmel is. Ezekkel együtt emelik majd a helyére a szerkezetet egy óriási daru segítségével, várhatóan október második felében. A látványos akció időpontját az időjárási viszonyok nagyban befolyásolják, hiszen csak szélcsendes időben végezhető el a művelet. A sisaknak csak egy része, körülbelül kétharmada készült a földön, a fogadószerkezet fent épült meg, ehhez rögzítik majd a beemelésre kerülő részeket.

A tervek között szerepel, hogy a fatelepítések még idén ősszel megkezdődjenek, hogy a téli csapadék is segíthesse a növényzet biztonságosabb megmaradását. A kevésbé forgalmas Várkert megújítási munkáira is hamarosan sor kerül.

Kapcsolódó cikkek:
Időkapszula a Szentháromság-szoborban
Bontás után építés – szépül Keszthely főtere
Időkapszula a templomtoronyban
Elkészültek a Fő téri templom toronykeresztjei
Múlt és jövő találkozása Keszthelyen (LÉGIFOTÓKKAL!)
A Fő téri fasor kivágása
Kamerák kereszttüzében a keszthelyi főtér