Múlt és jövő találkozása Keszthely belvárosában (légifotókkal!)

2011. május 15. (vasárnap)

Értékes középkori és római régészeti emlékek kerültek elő a föld alól Keszthely Fő terén, melyek alátámasztják a város több évszázados múltját, és meghatározhatják a belváros leendő arculatát is. A városvezetés fontosnak tartja a leletek méltó bemutatását, melyekkel a tér látványos elemekkel gazdagodik majd.

Az ásatások során rábukkantak a középkori várfalra, annak egy bástyájára és a kaputoronyra a plébániatemplom közelében, valamint egy római épület romjaira. Emellett több értékes tárgyi emlék is előkerült.

Az építészeti emlékek egy részének látványos bemutatását tervezi a város; a műemlékhatósággal és régész szakemberekkel együttműködve jelenleg is zajlik a tervek átalakítása ennek az igénynek megfelelően. Az új elképzelés szerint a modern elemek mellett markánsan megjelenne a település ősi voltára való utalás a téren; a múlt és a jelen harmonikus összekapcsolódása emeli majd a belváros attraktivitását. Az új körülmények miatt szükséges áttervezés és az ezzel járó engedélyeztetési eljárás okozhat időbeli változást a kivitelezés ütemtervében.

Nézze meg galériánkat!

______________

A munkálatok állásáról:

A gimnáziumban zajló érettségi vizsgák miatt – az iskolaigazgató kérésére – a főtéri munkálatok átmenetileg szüneteltek néhány napig, de a május második felétől a kivitelező a gyorsabb munkavégzés érdekében hétvégén is dolgozik majd.

A templom állványozása jelenleg is folyamatban van, hamarosan megkezdődhet a torony felújítása. Eközben zajlik az új közművek lefektetése a téren, és a Várkert átalakítása.

A kamerák és sorompók felszerelésével, a parkoló-automaták beindításával a piac területén – az eddigi próbaüzemet követően – május 16-ától hivatalosan is megkezdi működését a P1 belvárosi nagyparkoló. Az Unterberger utca alsó szakasza ettől a naptól kétirányú, mely lehetővé teszi a piaci parkolóba való be- és kihajtást. A városvezetés ígéretének megfelelően a várakozás első órája ingyenes lesz ezen a területen.

Kapcsolódó írások:
A Fő téri fasor kivágása
Kamerák kereszttüzében a keszthelyi főtér
Érdekes leletek a keszthelyi ásatásokon
Változó parkolás, turistabarát újítások
Lebontják a Szentháromság-szobrot
A Várkertben is megkezdődik a felújítás
Belváros-program – márciustól felpörögnek az események
Szépülő központ – a város a lakosság megértését kéri
Új közlekedési és turisztikai információs rendszer épül
Fásítások Keszthelyen