Megújul a Keszthelyi Nyári Játékok

2012. június 11. (hétfő)

Megújul a Keszthelyi Nyári Játékok; a Centrál Színház tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Festetics-kastély kertjében az eseményt, amely az idén minden eddiginél hosszabb lesz, július 6-tól augusztus 19-ig tart és csaknem kétszer annyi előadással várja a közönséget, mint az előző években.

A Keszthelyi Nyári Játékok 2000 óta működik, eddig összesen 12 bemutatót tartottak a Balaton-parti városban, az idei év kísérlet arra, hogy az egész országot megszólítva a játékokat mind időben, mind kínálatban kitágítsák – mondta Puskás Tamás igazgató a rendezvény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Mint elhangzott, olyan előadásokat szeretnének felsorakoztatni, amelyek meggyőzik a nézőket arról, hogy aki igazán jól akar szórakozni, annak a nyáron Keszthelyre kell ellátogatnia. Az idei nyári játékok legfontosabb előadása a Black Comedy lesz, emellett a New York-i komédia, a Pletykafészek, a Fekete Péter, a Hang-villa titka és a Semmi pánik című előadást láthatják a nézők.

A színházi programsorozatot az eddigi évekhez hasonlóan a Centrál Színház szervezi, azonban az idén már nem csak a színház produkcióit láthatja a közönség a kastélykertben.
A Centrál Színház előadásai mellett – fellép többek között Rudolf Péter, Básti Juli, Nagy-Kálózy Eszter, Pokorny Lia, Liptai Claudia, Simon Kornél, Haumann Péter, Scherer Péter, Magyar Attila, Borbás Gabi és Kern András – az Orlai Produkció egy zenés esttel szerepel a Keszthelyi Nyári Játékokon: a Férfi és Nő című produkcióban Dés László és Bereményi Géza dalai hangzanak el Básti Juli, Cserhalmi György, Udvaros Dorottya és Kulka János előadásában.
Az idén az ExperiDance együttes négy előadását is meghívták: az Ezeregy év, a Revans, az Esszencia című produkció mellett a Shavlego Vörös és fekete – a grúz virtus című előadás szerepel a programban. Vona Tibor, az ExperiDance táncegyüttes ügyvezető igazgatója elmondta: a tánctársulat három repertoárdarabja mellett egy koprodukcióban készült előadást, a negyven fős grúz tánctársulat látványos produkcióját is bemutatják.

Pálinkás Róbert, Keszthely alpolgármestere, a keszthelyi Festetics kastély igazgatója is arról beszélt, hogy új korszak vette kezdetét, és a kapukat kitárva szeretettel várnak mindenkit az egész országból. Kiemelte: a Helikon Kastélymúzeum az ország leglátogatottabb kastélya, a nyári játékokon kívül évente mintegy 220 ezer embert fogad. Az idén még több eseményt rendeznek: éjszakai tárlatvezetésen, komolyzenei programokon vehetnek részt az érdeklődők, a vadászati és a hintó-múzeum, a modellvasút kiállítás mellett számos programmal várják a látogatókat.

Pokorny Lia, a Centrál Színház társulatának új tagja a sajtótájékoztatón elmondta: mindig inspiráló, amikor egy társulat vidékre utazik és különleges környezetben játszhat. „Olyan kirándulás ez mindenkinek, ami ritkán adatik meg” – mondta.

(forrás: MTI)