Megkoszorúzták a Balatont, megnyitották a turisztikai szezont

2012. május 1. (kedd)

Hagyományosan május elsején a Balaton-parton, a mólónál nyitották meg a keszthelyi turisztikai szezont. Miután a Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar által játszott Himnusz hangjai alatt felvonták a zászlókat, Ruzsics Ferenc polgármester mondott beszédet. Kiemelte: a városban óriási átalakítások zajlanak, két lényeges pont, a Fő tér és a Balaton-parti sétány is megújul.

Azt mondta, reményei szerint június elején, a város napján a balatoni beruházást teljes egészében átadhatják használatra, pihenésre, szórakozásra, a kikapcsolódásra, sétálásra, andalgásra vágyóknak. Ugyancsak bízik abban, hogy július 14-re a mintegy kétmilliárd forintos Fő téri beruházás is befejeződik, és átadhatják a területet. Elmondta: a két beruházás nagy változást jelent, azok évtizedekre meghatározzák Keszthely frekventált pontjának arculatát, minőségét, jelentőségét. A szezonnal kapcsolatosan megjegyezte: – Nagyon várjuk minden évben, mindannyian a szezont. Azon töprengünk, hogy jobb lesz-e vagy kicsit rosszabb az elmúlt években megszokottnál. Bízom benne, hogy a belföldi turizmus új erőre kapva hozzásegíti az itt lakókat – akik ebből élnek -, hogy minél többet profitáljanak a turizmusból.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője, a Zala megyei közgyűlés elnöke évadnyitó beszédében a nagy melegre utalva azt mondta: mintha pár napot késtek volna a szezonnyitóval, az időjárás ugyanis már a nyarat idézi, a Balatonban fürdeni is lehet. Hangsúlyozta: az évadnyitó fontos, nem csak egyszerűen a nyárról szól, hanem az itt élő embereknek, ide érkezőknek életének is része. Mindenképpen szükség volt arra, hogy a Balaton partján és a legszebb balatoni város Fő terén is elinduljanak a megújító munkálatok. Ha az évadnyitóra nem is fejeződtek be a beruházások, a szezonban már mindenki élvezheti a terek nyújtotta szépséget, előnyöket. Elmondta: fontos, hogy kialakult egy olyan mértéktartó, de ugyanakkor elegáns tér mindkét helyen, amire büszke lehet Keszthely; még akkor is, ha voltak viták. Az elegancia és nyitottság révén biztos, hogy mindenki megszereti majd a tereket, és azokon jól érzi magát. Mindez csak egy eszköz, hogy minél több vendég érkezzen a városba, ahol a cél érdekében folytatódnak a kulturális programok, lesznek nagy, vonzó rendezvények. Elmondta: jó, hogy a város a 2004-2006-ban eladott ingatlanok árának jó részét fejlesztésre forditotta és az Európai Uniótól megérkeztek a városfejlesztési pályázati pénzek. Tervek vannak, folytatódnak a beruházások is a városban, a Festetics kastélyban és a Balaton-parton is. A szezonról azt mondta: legfontosabb a remény, amit az évadnyitó, az előrehozott nyári nap már megalapozott.

Az évadnyitó végén a Csobánc hajó fedélzetéről Manninger Jenő és Ruzsics Ferenc hagyományosan megkoszorúzta a Balatont.

(forrás, fotó: Monitor www.monitormagazin.hu)