Jubilál az újkori Helikoni Ünnepségek rendezvénysorozata (MTV-videóval!)

2012. április 20. (péntek)

Jubileumi, huszadik évfordulójához érkezett Keszthelyen az újkori Helikoni Ünnepségek rendezvénysorozata, a dunántúli középiskolások legnagyobb kulturális és művészeti eseménye – közölte a szervező Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Csengei Ágota elmondta: az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítványának rendezésében április 26-tól három napon át zajlik a Balaton-parti városban a kulturális seregszemle, amelyen 18 művészeti kategóriában csaknem 3500 dunántúli diák mutatja be produkcióját. A zsűriben mások mellett Bencze Ilona színésznő, Balázs Árpád zeneszerző, Miller Lajos operaénekes, Daróczi Bárdos Tamás zeneszerző, Ungár Anikó bűvész és Homonyik Sándor énekes foglal helyet.

Ebben az évben 53 dunántúli település 134 középiskolájából érkeznek résztvevők, akiket csaknem 300 felnőtt kísér, az eligazodásukat pedig helyben 620 szervező – többségében diák önkéntes – segíti. Keszthely testvérvárosai révén további négy ország is képviselteti magát, így holland, lengyel, szlovén és erdélyi középiskolások ugyancsak fellépnek a három nap során.

Csengei Ágota hozzátette: a legnagyobb feladatot a szervezők számára a szállás és az étkeztetés jelenti, ugyanis több mint 3000 embert kell elhelyezni, s ezt összesen hat településen tudják csak megoldani. A Helikon idején nincs tanítás a keszthelyi iskolákban, így lehet az étkeztetést is biztosítani. A rendezvénysorozatot 54 millió forintos költségvetésből valósítják meg, ebből a legnagyobb összeget, 20 millió forintot a város önkormányzata biztosít – tette még hozzá.

A lassan 200 éves múltra visszatekintő Helikoni Ünnepségeket gróf Festetics György indította 1817-ben. A helybéli gimnázium, a Georgikon – Európa első agrár-felsőoktatási intézménye -, a zeneiskola tanulói, valamint a kor jeles, dunántúli írói, költői, mások mellett Berzsenyi Dániel, Kisfaludy Sándor, Dukai Takács Judit, Pálóczi Horváth Ádám voltak jelen a nyitányon. Az ünnepségek Festetics halálával, 1819-ben megszakadtak, csak a 20. század első felében tettek először kísérletet az újraindítására, de az 1921-es és az 1932-es nagyszabású eseményeknek hosszú ideig nem volt folytatása. A Helikon 1958-ban, az ünnepségek 140. évfordulóját követően, három keszthelyi lokálpatrióta kezdeményezésére kezdődött újra, majd az 1990-es évekig többször is átalakult, míg 1992-ben el nem kezdődött a jelenlegi sorozat.

(forrás: MTI)

Csengei Ágota és Csótár András az MTV Ma reggel című műsorában (2012.04.25.)

A HELIKONI ÜNNEPSÉGEK PROGRAMJA

A HELIKONI ÜNNEPSÉGEK HONLAPJA

Korábbi cikkek:
Idén ismét Helikoni Ünnepségek
Ötven város, 3700 nevezés (Helikon 2010)
A dunántúli ifjúság legnagyobb kulturális seregszemléje
Keszthelyi fiatalok a holland Helikonon

Képek az előző Helikonokról:

Nézze meg galériánkat!