Festetics-díszöltözetekkel gazdagodott a Helikon Kastélymúzeum

2013. május 2. (csütörtök)

Két Festetics-díszöltözet és egy nyeregtakaró megvásárlásával újabb műtárgyakkal gazdagodott a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum.

Az öltözetek és a nyeregtakaró a szakvélemény szerint a Festetics család tulajdonában voltak. A ruhák eredetiségét Tompos Lilla művészettörténész és az igazságügyi szakvélemény is igazolta. A ruhákban található cégjelzés és a Festetics-kastély kiállításának két portréja kétséget kizáróan bizonyítja, hogy az öltözeteket a 20. század első évtizedében a grófi-hercegi család tagjai viselték – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

Az egyik öltözet barnásvörös, a másik sötét, barnászöld posztóból készült. A dolmányból, mentéből és nadrágból álló kollekció a 20. század elején magyar díszöltözetnek számított. Halmi Artúr (1866-1939) keszthelyi festő Festetics III. Györgyöt a zöld posztó öltözetben, Benczúr Gyula (1844-1920) festőművész Festetics Tasziló herceget a barnás díszöltözetben örökítette meg.
Az öltözetek és a portrék együttes kiállítása ritkaságnak számít.

A Helikon Kastélymúzeum az év elején nyújtotta be kérelmét a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez a Festetics-díszöltözetek megvételére vonatkozó adásvételi megállapodás jóváhagyására. A kastélymúzeumot üzemeltető kft. az Új Széchenyi Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében Hétköznapok és ünnepek egy hercegi kastélyban – a keszthelyi Festetics-kastély évszázadai címmel mintegy 1,9 milliárd forint, 100 százalékos uniós támogatási összeget nyert, amely teljes mértékben fedezi a díszruhák 50 millió forintos vételárát.

(forrás: MTI, fotó: Monitor Magazin)