Energetikai fejlesztések önkormányzati épületeken

2015. október 30. (péntek)

Csaknem százmillió forintos uniós támogatás segítségével végez épületenergetikai felújítást a keszthelyi önkormányzat a polgármesteri hivatal és a Gagarin utcai óvoda épületén. A beruházás jelentős megtakarítást eredményez majd a fenntartási költségekben.

A Gagarin utcai óvoda kétszintes épületének falait és lapos tetejét külső szigeteléssel látják el, és kicserélik az elavult nyílászárókat. Az előzetes számítások szerint ezzel az épület hővesztesége 72 százalékkal csökken, a fűtési energiában pedig 57 százalékos megtakarítás érhető el. Az épület energetikai besorolása így a jelenlegi „F” („átlagos”) kategóriából „A” („energiatakarékos”) osztályúra változik.
Ezen a helyszínen a napokban kezdődtek a felújítási munkák.

A polgármesteri hivatal épületén már hetek óta dolgoznak a kivitelezők, az önkormányzat saját erőből megkezdte a felújítást. Itt is elvégzik a régi nyílászárók cseréjét és a külső homlokzat felújítását, ám a műemléki besorolásból adódóan korlátozottabbak a lehetőségek. Az épület így is „B” („követelménynél jobb”) osztályba kerül, és a hővesztesége várhatóan negyedével csökken.
Az energia- és így költségmegtakarítás mellett fontos szempont a műemléki védelem alatt álló épület megjelenése is. A beruházással a keszthelyi épített örökség egy fontos, központi helyen álló eleme újul meg és nyeri vissza korhű kinézetét. Az eredeti arculat hiteles visszaállítására kiemelt figyelmet fordít az önkormányzat, ezért – együttműködve az örökségvédelmi hivatallal – mind a nyílászárók kinézetét, mind a falszínt illetően igazodnak a korabeli megjelenéshez.

Keszthely Város Önkormányzata a munkák elvégzésére 95,08 millió forint európai uniós támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretében a Környezet és Energia Operatív Program százszázalékos támogatási intenzitású pályázatán. Külön sikerként értékeljük, hogy az elnyert összeg teljes egészében előlegként lehívható.

Az óvodába járó gyermekeket a nyílászárók cseréjének ideje alatt az Életfa Óvoda Vaszary utcai központi épületében fogadják. A polgármesteri hivatalban zajló munkálatok az ügyfélfogadásban nem okoznak fennakadást.